Hjem
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
OPPLEV på Marineholmen

Inviterer Bergen til folkefest i april

Teknologi, miljø, bærekraft, hav, utdanning, omstilling og fremtidssamfunnet er fokus når MatNat-fakultetet og Marineholmen forskningspark ønsker velkommen til folkefest for hele byen.

Folkefest
NYSGJERRIG: Alle vil finne noe - fra alle fagområder - på folkefesten i april. Bildet er tatt under Passion for the ocean på Marineholmen i 2019.
Foto/ill.:
Arkiv/Passion for the Ocean

Hovedinnhold

– Lørdag 23. april viser vi for alvor at vi er universitetet uten vegger. Sammen med aktørene på Marineholmen og våre mange samarbeidspartnere i og rundt Bergen skal vi skape en folkefest i ekte bergensk tradisjon, sier dekan Gunn Mangerud ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.

Byens befolkning er kanskje ikke klar over hvor mye spennende som foregår i de litt strenge blokkene som utgjør Marineholmen. Heller ikke hvor mye av næringslivet i området som er basert på teknologi og naturvitenskap.

OPPLEV på Marineholmen er en gatefestival som skal øke forståelsen for hva realfagene betyr for byen.

Ved å åpne dørene på bakkeplan, flytte deler av virksomheten ut og lage et attraktivt program for store og små – håper dekanen på en folkefest i ekte bergensk tradisjon.

Levende område

Mellom Høyteknologisenteret og Bioblokka skal det rigges en scene med innhold som varierer gjennom dagen. De åpne plassene vil fylles med tematisk innhold. Messetelt reises for å gi plass til aktører som har noe å vise fram, smake, røre og lukte. Mat og drikke serveres fra foodtrucks.

Marineholmen
Foto/ill.:
Bergen Live

Det blir smakebiter fra forskning, demonstrasjon av vitenskapelig og teknologisk utstyr, innblikk i nyskapingsprosesser, kokkekonkurranse og annen underholdning. Folk får direkterapport fra UiBs etappe av OneOcean-seilasen med Statsraad Lehmkuhl i Stillehavet.

– Universitetet i Bergen har passert 75 år, men vi er minst like opptatt av de neste 75 årene, sier Mangerud, og legger til:

– Alle institutter og sentre arbeider med å skape innhold som får vist fram aktiviteten. I tillegg skal studieprogrammene presenteres. Vi ønsker også å trekke til oss engasjerte studenter som kan bidra med gode ideer og engasjert medvirkning på selve dagen. Her skal det være noe for alle.

Bredde i innholdet

Leder av prosjektgruppen er Jarl Giske, professor ved Institutt for biovitenskap. Gruppen har også medlemmer fra næringsliv, innovasjon, eiendomsselskap og MatNat-fakultetet. Bergen Live står for den tekniske planleggingen. 

Samarbeidspartnere til aktørene på Marineholmen er bedt å bli med som partner eller bidra med stand.

– Vi tror det er mange i regionen som liker å lære noe nytt og oppleve noe uventet. Dette er samtidig fremtidens studenter, ansatte, innovatører og kunder. Dessuten bor vi i et område som elsker folkefest, sier Mangerud.

Hun forteller at fakultetet har en langsiktig plan med etableringen av OPPLEV på Marineholmen. Målet er et årlig arrangement som bygger på erfaringene fra Forskningsdagene, VilVite-konseptet, Passion for the Ocean og andre etablerte arrangementer i byen.

– Vi er allerede hovedstaden for hav, både i Norge – og ikke minst internasjonalt. Det viser historien, og det viser oppslutningen rundt Havbyen Bergen. I tillegg bidrar vi til det grønne skiftet. De neste 10-15 årene vil hele Nygårdshøyden sør rustes opp med moderne bygg, oppgradert infrastruktur og en helt annen åpenhet mot byen og regionen. Som en start ønsker vi å knytte til oss partnere som ser verdien av å profilere seg mot en interessert og engasjert målgruppe, understreker Mangerud.