Hjem
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Realjulepåfyll

Her får du kunnskapspåfyll til ferien

Er du på jakt etter realfaglig påfyll eller godt lese- og lyttestoff til juleferien? Kanskje du trenger inspirasjon til en familiequiz? Vi har samlet en rekke artikler, podkaster og videoer fra det siste året som vekker nysgjerrigheten og gjør romjulen mer kunnskapsrik.

Illustrasjon av hodet og hjerne med nisselue på
Foto/ill.:
Jin Sigve Mæland/UiB

Hovedinnhold

Artikler:

FNs naturavtale (Energi og Klima)
I desember fikk verden en naturavtale. Hva betyr den og hvilke mål har verden satt seg? Vigdis Vandvik, professor ved Mat.Nat. og medlem i Det internasjonale naturpanelet, gir deg innblikk i hva som er blitt vedtatt.
https://energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/mest-glede-og-litt-skuffelse-etter-montreal-toppmotet/

MASSEDØDEN PÅ VESTLANDET (BT abo.)
Aldri før i menneskets historie har så mange arter vært truet av utryddelse. De voldsomme endringene i naturen foregår også i Vestland.
https://www.bt.no/btmagasinet/i/4oop8e/masseutryddelsen-paa-vestlandet

Klimaforskning på Grønland (NRK)
Bli med professor Jostein Bakke, leder for Centre for Integrated Earth Science Education (iEarth), og leder for EARTHLAB ved Bjerknessenteret for klimaforskning, til Grønnland for å studere klimaendringene på nært hold.  
https://www.nrk.no/vestland/jostein-bakke-og-earthlab-fra-uib-dro-til-gronland-og-arktis_-fekk-sja-klimaendring-og-snosmelting-1.16177822#top

Bli bedre kjent med æresdoktor ved Fiamma Straneo (Naturen)
Tidligere i år ble Fiamma Straneo utnevnt til æresdoktor ved UiB for hennes utstrakte og verdensledende forskning og formidling om havets rolle i klimaendringene. Nå kan du bli bedre kjent med Straneo sin forskning i tidsskriftet Naturen.
https://www.idunn.no/doi/10.18261/naturen.146.5.6

One Ocean Expedition
90 studenter fra Universitetet i Bergen har seiler over Stillehavet med Staatsraad Lehmkuhl. De har vært mannskap på skipet og leve tett sammen - samtidig som de studerer. Få et innblikk i deres opplevelser og se se hvordan menneskeskapte klimaendringer er i ferd med å forandre jorden, og hvor viktig havet er for fremtiden.
https://oneocean.uib.no/

Smarttelefonen et lite fysikklaboratorium (Naturen)
Smarttelefonen er et avansert fysikklaboratorium som kan brukes til å undersøke naturen og nærmiljøet rundt oss. Les mer om de viktigste sensorene en finner i en smarttelefon og  hvordan de kan anvendes, i årets vinner av Fægriprisen for beste for populærvitenskapelig formidling i tidsskriftet Naturen

https://www.idunn.no/doi/full/10.18261/naturen.146.1.4#abstract

Podcast:

Dating i dyreriket (Popviten)
Hvordan finner dyr sammen i par, hvor monogame er de og hvor stor rolle spiller seksuell evolusjon i hvordan dyr ser ut og oppfører seg? Evolusjonsbiolog og visedekan for utdanning ved Mat.Nat. Sigrunn Eliassen gir en innføring i dyrenes kjærlighetsliv.
https://uibpopviten.podbean.com/e/dating-i-dyreriket/

Abels tårn – Gigantvindmøller og livet i havet… vet vi nok?(NRK)
Regjeringen varsler en massiv vindkraftutbygging til havs. Men hva med de som allerede bor i havet? Fisken, sjøpattedyrene, sjøfuglene. Hva vet vi om hvordan de blir påvirket av det regjeringen kaller vår nye industrielle revolusjon? Forskere ved Havforskningsinstituttet og Finn Gunnar Nielsen, Proffessor ved UiB og direktør for Bergen Offshore Wind Centre, gjør deg klokere!
https://radio.nrk.no/podkast/abels_taarn/sesong/202205/l_dc184347-0eb8-4abd-9843-470eb8aabdaa

Video:

Ti forskere. Fire minutter. Én vinner. Forsker Grand prix 2022
Forskningsformidling på sitt beste. Foran rundt 300 tilskuere fikk ti forskere fire minutter på seg hver til å engasjere. Sammen med dommerpanelet stemte publikum frem sine to favoritter. Dommerne valgte seg så et wild-card og tre gikk derfor videre til finalerunden hvor de hadde fire nye minutter på seg til å formidle sin forskning. Få med deg vinneren Josephine Salice fra Institutt for fysikk og teknologi og hennes foredrag om nordlys, og lær mer om alt fra lysvandrende fisk og undervannsroboter til kokain og gravejournalistikk. https://www.forskningsdagenebergen.com/bergen/forsker-grand-prix-2022/

Five Reasons for Optimism in Securing Sustainability w. Roger Pielke, Jr. (Engelsk)
Det er lett å bli overveldet når en tenker på endringene som må til for å oppnå FNs bærekreaftsmål og våre klimaforpliktelser. Det er også grunn til optimisme og tro på at vi skal nå våre mål. Foredrag fra Bærekraftskonferansen til UiB med påfølgende paneldebatt. https://www.uib.no/en/sdgconference/148573/day-zero-wednesday-9-february-2022#sustainability-of-aquaculture-feed-and-ingredients-nbsp-

Bonus! Gratis nettkurs - lærer mer om havvind!

Er du av de som gjerne skulle visst mer om havvind? Du er ikke aleine, og nå har du muligheten til å lære mer! Behovet for kunnskap om havvind er stort. Derfor har Bergen Offshore Wind Centre (BOW) laget gratis introduksjonskurs i havvind på nett. Målgruppen for kurset er bred og omfatter blant andre ansatte i olje-, gass- og leverandørindustrien, politikere og ansatte i media og i offentlig sektor m.m. Kurset er på engelsk.
https://www.uib.no/bow/158840/uib-tilbyr-lavterskel-havvindkurs-p%C3%A5-nett