Hjem

Norsk medborgerpanel

Hovedinnhold

NMP

Norsk medborgerpanel – din mening er viktig!

Norsk medborgerpanel er en internettbasert undersøkelse om nordmenns holdninger til viktige samfunnstema.

Panelet drives av samfunnsforskere ved Universitetet i Bergen og NORCE, og er et non-profit prosjekt utelukkende benyttet til forskningsformål. Deltakerne representerer et tverrsnitt av den norske befolkningen, som noen ganger i året inviteres til å si sin mening i viktige spørsmål om norsk samfunn og politikk. Norsk medborgerpanel er en del av Koordinerte online-panel for forskning på demokrati og styresett (KODEM) og blir koordinert sammen med Norsk representantpanel og Norsk forvaltningspanel, for å dekke flere grupper som er viktige for det norske demokratiet. Forskningsmiljøer ved universiteter og forskningssentre i hele Norge står bak KODEM.

Medborgerpanelet og KODEM blir driftet av Digital samfunnsvitenskapelig kjernefasilitet (DIGSSCORE) ved Universitetet i Bergen.

Velgervandring 2019-2023
Bilde av fremsiden av medborgernotatet

Velgervandringer fra kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019: Status før valgkampen 2023

Det kommende lokalvalget i 2023 er gjenstand for debatt og oppmerksomhet i disse tider. Data fra Norsk medborgerpanel ved Universitetet i Bergen kan bidra til innsikt om velgernes preferanser og vandringer mellom partiene.
Ny forskning
Classic handshake

Godtar hånden på hjertet som alternativ til håndhilsing

Hvis muslimer legger hånden på hjertet for å vise respekt, aksepterer svært mange ikke-muslimer det som et alternativ til håndhilsing. Åpenhet for slike tilpasninger i møtet med kulturelle eller religiøse minoriteter, kan gjøre Norge og andre europeiske land mer inkluderende.

Trender
Graf som viser tilfredshet med regjeringen fra 2013 til 2023

Medborgertrender

Norsk medborgerpanel har stilt spørsmål til flere tusen tilfeldig utvalgte personer i Norge i snart ti år. Her kan du få se hvordan holdningene til noen utvalgte spørsmål har utviklet seg i nesten ti år.
Masterstipend
lab

Medborgerstipendet

Skal du skrive masteroppgave? Er du faglig nysgjerrig, ambisiøs og har gode karakterer i studiet så langt? Les her om du ønsker å bruke data fra Norsk medborgerpanel eller andre panel ved DIGSSCORE og få masterstipend. Det er mulig å søke med alle tema som bruker data fra DIGSSCORE, og i 2023 har vi...

Spørsmål og svar
Rød logo Norsk medborgerpanel

Informasjon til deltakere

Her finner du ofte stilte spørsmål og svar om Norsk medborgerpanel samt viktig informasjon for panelets deltakere.

Dersom du som deltaker har spørsmål eller tilbakemeldinger kan disse gjerne sendes på e-post: medborger@uib.no

Deltakere kan også ringe hjelpetelefonen: 55 23 40 00
Åpningstid for telefonen:
Ukedager: 9-11 og 12-14
Helger: Stengt

Våre undersøkelser er tilgjengelige i omtrent tre uker før de stenges.