Hjem
Institutt for geografi
GIS

GIS-dagen 2019

Årets GIS-dag gikk av stabelen 13. november. En stor overvekt av foredragsholderne hadde tilhørighet til eller bakgrunn fra instituttet. Over 100 deltagere fikk en smakebit av den brede variasjonen av applikasjoner som finnes i den lokale GIS-verden.

Komiteen
GIS-dagen på UiB er et samarbeid mellom Høgskulen på Vestlandet, Geoforum Hordaland og Institutt for geografi ved UiB.
Foto/ill.:
Grethe Meling, Institutt for geografi

Hovedinnhold

Foredragsholderne fra Statens Vegvesen, Bymiljøetaten og Fylkeskommunen viste hvordan GIS-analyser og tilhørende databaser er sentralt for et stadig bredere saksfelt, legger grunnlaget for gode beslutninger, for eksempel gjennom tilpasset geovisualiseringer til politikere, og støtter opp under forvaltning og vedlikehold av vegnettet og turstiene på byfjellene. Alle tre foredragsholderne hadde studert ved instituttet og var nå i sentrale GIS-stillinger i etatene.

Instituttet stilte også sterkt med foredragsholdere som er tilknyttet instituttet i dag. Både Sindre Eikenes og Ole-Gunnar Skjolddal viste foreløpige resultater fra sine masterprosjekter og ga dermed tilhørerne et godt innblikk i hvordan satellittbilder og romlig eksplisitt modellering kan brukes til å studere geofarer og mulige effekter nedstrøms av hhv ekstremnedbør i Bergen og isbresmelting i Bhutan. Også Max Koller fokuserte på geofarer, og hvordan detaljerte terrengmodeller kan brukes til å visualisere før- og etter- situasjonen etter flom, og dermed gi økt kunnskap om selve flomprosessen. Max var også stand-in for Benjamin Robson og presenterte det pågående FALK-prosjektet, der satellittbilder brukes for å oppdatere hovedøkosystemklassifiseringen av Norge. Prosjektet er i regi av Miljødirektoratet som for tiden jobber med å integrere og evaluere fjernmålingsbaserte datasett for naturtyper i Norge.

Ansatte ved Høyskolen på Vestlandet stod også for to spennende foredrag. Helge Nysæter fortalte om det opprinnelige referansenettet i Bergen. Vårt lokale Greenwich, altså nullpunktet for koordinatsystemet og grunnlaget for stedfesting, har både gått gjennom det tidligere observatoriet på Fredriksberg og kirkespiret på Domkirken. Enhver by med respekt for seg selv har hatt sitt eget koordinatsystem, men fremtidens koordinatsystem vil bli knyttet til verdensrommet. Vel nede på jorden igjen ga siste foredragsholder oss et spennende innblikk i hvordan space-syntaksmetoden kan brukes til å studere veinettets klimaavtrykk og potensiale for omlegging til mer gange og kollektivtransport.

Etter det faglige påfyllet ble kvelden avrundet med quiz og pizza på Muntlig.

GIS-dagen er et internasjonalt arrangement som årlig finner sted på den 2. onsdagen i november. I Bergen er arrangementet et samarbeid mellom de viktigste høyere utdanningsinstitusjonene i Bergen; UiB, ved Institutt for geografi og Høyskolen på Vestlandet, og interesseorganisasjonen Geoforum. Studenter og ansatte fra ulike sektorer møtes og får et innblikk i hvordan GIS benyttes i ulike anvendelser og til ulike formål.

Les programmet for GIS-dagen 2019