Hjem
Institutt for geografi
Prakisemne i geografi

Praksis hos Stiftelsen Lystgården og Bybonden i Bergen høsten 2025

Høsten 2025 er vi (Siren-Renate og Anna) i praksis hos Stiftelsen Lystgården. Vi har jobbet omtrent to dager i uken, noen ganger flere på grunn av arrangement, men totalt 25 dager. Vi stortrives på Lystgården og har blitt tatt veldig godt imot av de som jobber her fra første dag!

Anna og Siren på Lystgården
Anna Lunde og Siren-Renate Hope på Lystgården.
Foto/ill.:
Anna Lunde og Siren-Renate Hope

Hovedinnhold

Hvem/hva er Lystgården

Stiftelsen Lystgården er et senter for mat og urbant landbruk. Gjennom jord og bord jobber lystgården og Bybonden i Bergen med både økologisk og sosial bærekraft. De jobber med jord ved å drive Bybonden i Bergen som jobber med å gi inspirasjon og kunnskap om dyrking i nabolag, parsellhager, skoler, bedrifter rundt omkring i Bergen og har kurs på Lystgården.

Prosjektet vårt

Vi var med på prosjektet til Lystgården og Bybonden om fellesskapsdyrking i Borettslag. Dette prosjektet har som mål å etablere en effektiv og bærekraftig modell for fellesskapsdyrking i borettslag. Ved å bistå økonomisk, formidle kunnskap om dyrking, samt hjelpe til med det praktiske, gir Lystgården og Bybonden en boost til borettslaghagene som mål at de skal bli selvstendige etter tre år. Til nå er det tre borettslag med i prosjektet, men mange fler har søkt.

Hva vi gjorde

Vår hovedoppgave har vært å delta i prosjektet Fellesskapsdyrking. Som en del av dette har vi skrevet en underveisrapport basert på besøk i flere borettslag som deltar i prosjektet.

Vi har også vært med på å arrangere høsttakkefest sammen med beboerne, hvor målet har vert å høste og spise mat fra hagen. I forbindelse med disse arrangementene intervjuet vi flere nøkkelpersoner, som delte verdifull informasjon om både erfaringer, fordeler og utfordringer knyttet til prosjektet. Vi har også fått brukt GIS-kunnskapene våre ved å utarbeide et kart som viser både de etablerte fellesskapshagene og de mulige hagene som har søkt om å bli en del av prosjektet.

Arbeidet vårt utenfor prosjektet har vært å bistå på blant annet surdeigskurs og fermenteringskurs, i tillegg til daglige oppgaver i hagen eller på kjøkkenet. Vi var også med på det store årlige høstmarkedet som hjelpere/frivillige.

kartet vi lagde

Vi har også fått brukt GIS-kunnskapene våre ved å utarbeide et kart som viser både de etablerte fellesskapshagene og de mulige hagene som har søkt om å bli en del av prosjektet.

Foto/ill.:
Anna Lunde og Siren Hope