Hjem
Institutt for informasjons- og medievitenskap
Masteroppgave

minIBD

Runar Olsen er tidligere masterstudent ved institutt for informasjons- og medievitenskap, og har levert sin master "minIBD: mobilapplikasjon til selvhjelp for personer med IBD”.

App som skal støtte personer med inammatorisk tarmsykdom
Foto/ill.:
Runar Olsen

Hovedinnhold

Du kan lese hele masteroppgaven her. Runar har også publisert en artikkel med professor Ankica Babic. Den kan du lese her.

Abstrakt

Denne masteroppgaven presenterer mobilapplikasjonen minIBD som skal være en støtte for selvhjelp for personer med inammatorisk tarmsykdom (IBD), og bidra som et hjelpemiddel under konsultasjon mellom pasient og lege. En deltakende designprosess har inkludert åtte personer med IBD og to medisinske eksperter i utviklingen av applikasjonen. Fokuset har vært å designe en brukervennlig løsning som dekker de mest generelle behovene til personer med IBD. Utviklingen består av fire designiterasjoner som inneholder prototyper av lav til høy fidelitet. minIBD har tre hovedmoduler; Humør-modulen, Toalettbesøk-modulen, og Smertemodulen. I modulene skal brukerne kunne gjennomføre registreringer som kan bidra til at de oppnår en større kontroll over sykdommen. Data fra registreringer blir presentert i en graf slik at brukerne kan følge sitt eget sykdomsforløp og bli mer oppmerksom på når symptomene forverrer seg eller blir bedre.

Forslag fra brukere og medisinske eksperter underveis i utviklingen var svært nyttig. Brukerne forslo blant annet at applikasjonen kunne ha løsninger som både var mulige å tilpasse og automatiske, både for å dekke flere behov og for å effektivisere registreringer. De medisinske ekspertene mente at applikasjonen kunne være et nyttig hjelpemiddel under konsultasjon, spesielt hvis applikasjonen kunne gi indikasjoner på om behandlingen fungerte. Både personer med IBD og medisinske eksperter har vært positive til en ny applikasjon, noe som resulterte i en høy «System Usability»-poengsum. Evaluering av brukervennlighet med seks IT-eksperter ga også positive resultater som indikerer at minIBD er et effektivt verktøy som utfører de oppgavene det skal gjøre.

Resultatene tyder på at det er et behov for å utnytte teknologiske hjelpemidler som kan støtte selvhjelp i hverdagen for personer med IBD. Videre arbeid inkluderer implementasjon av funksjonalitet og testing av applikasjonen i kliniske studier for å undersøke kliniske utfall for brukere. minIBD bør også integreres i det norske helsevesenet for å kombinere data fra applikasjonen med eksisterende pasientjournaler.

Runar Olsen
Foto/ill.:
Runar Olsen

Runars LinkedIn profil finner du her.