Hjem
Institutt for informasjons- og medievitenskap
Andreas Roaldsnes

Andreas Roaldsnes

Hva har sosial ulikhet å si for barns muligheter for deltakelse i fritidsaktiviteter og hva har deltakelse og mangel på deltakelse å si for livene deres som voksne?

Hovedinnhold

Prosjektet vil gi økt innsikt i om graden av deltakelse i organiserte kultur, idrett og fritidsaktiviteter for barn og voksne er betinget av sosial bakgrunn, og hvilke faktorer som former deltakelse. Prosjektet sikter på å avdekke de viktigste barrierene for deltakelse for de barnefamiliene som deltar lite og som det offentlige har et særlig ansvar for å nå og å undersøke den eventuelle muligheten det offentlige har for å øke deres deltakelse. Videre vil jeg undersøke hvordan deltakelse innen det organiserte kulturlivet spiller sammen med barns øvrige oppvekstsvilkår og betingelser for senere overgang til voksenlivet.

Det teoretiske hovedutgangspunktet for studien er Bourdieus kultursosiologi, Putnams arbeid med sosial kapital og forskning på kulturdeltagelse mer allment. Metodisk hviler prosjektet først og fremst på analyser av en panelstudie (survey) av barnefamilier i Bergen (N=4754). Vi samlet inn første runde med data mai 2019.

Ph.d-prosjektet er finansiert av Bergen kommune og Norges Forskningsråd. Studien har barnefamilier bosatt i Bergen som viktigste analyseenhet. Deler av datasettet er tilgjengelig i aggregert form i en kartløsning for visualisering av data, der man kan undersøke variasjonen i deltakelsen til barn og unge etter geografiske enheter.