Hjem
Det psykologiske fakultet

Opptakskrav til ph.d.-programmet

Alle som søker opptak i ph.d.-programmet ved Det psykologiske fakultet må fylle opptakskravene. Merk at elektronisk søknad med vedlegg vil bli sendt til det instituttet du skal være tilknyttet.

Hovedinnhold

Utdanning

For å bli tatt opp i fakultetets ph.d.-program må søkeren ha cand.psychol.-utdanning, femårig norsk masterutdanning, eller tilsvarende utdanning eller annen kompetanse som fakultetet godkjenner. Karakteren B eller bedre er veiledende norm for hoved-/masteroppgave, evt. som gjennomsnittskarakter for graden, i forbindelse med opptak. Søkere med svakere karakterbakgrunn vil kunne bli tatt opp dersom det dokumenteres at søkeren er særskilt egnet til en ph.d.-utdanning.

Det er ikke nødvendig å legge ved sammendrag av master- eller hovedoppgave.

Se også programbeskrivelsen for ph.d.-programmet.

Finansiering

De økonomiske rammene må være tilstrekkelige for gjennomføringen av prosjektet. Søker må legge fram bekreftelse på tilfredsstillende finansiering, både til livsopphold og forskningsutgifter for hele forskerutdanningsperioden. Vanligvis dokumenteres dette med arbeidsavtale eller bekreftelse på stipendtildeling. Selvfinansierte kandidater, som kommer med egne, private midler, tas ikke opp i programmet. Det forutsettes at minst 50 % av arbeidstiden kan benyttes til forskerutdanningen.

Se også programbeskrivelsen for ph.d.-programmet.

Ph.d.-prosjektbeskrivelse

Prosjektbeskrivelsen (maks 10 sider inkl. referanseliste) skal, i tillegg til å gjøre rede for tema, problemstillinger og valg av teori og metode (design, datagrunnlag og analyse), også gjøre rede for planlagte vitenskapelige arbeider og format på avhandlingen (artikkelbasert eller monografi). Prosjektet skal fremstå som gjennomførbart innenfor tids- og ressursrammene. Prosjektbeskrivelsen skal inneholde en litteraturgjennomgang som viser at søkeren kjenner området og kan trekke fornuftige konklusjoner fra tidligere forskning. Prosjektbeskrivelsen skal eksplisitt drøfte aktuelle forskningsetiske problemstillinger bl.a. knyttet til personvern, meldeplikt m.m. Dersom det er aktuelt å søke til REK eller søke rådgiving hos UiBs Personvernombud eller Sikt (Kunnskapssektorens tjenesteleverandør) bør det fremgå at man har søkt eller tenkt å søke.

Når det gjelder søknader tilknyttet spesifikt definerte forskningsprosjekter skal søker ta kontakt med prosjektleder for å få tilsendt prosjektbeskrivelse. Basert på denne skal søkeren utarbeide en egen, kort prosjektskisse på maksimalt 3 sider (inkludert referanser). Skissen utarbeides og sendes inn etter avtale med fagmiljøet, senest en måned etter evt. ansettelse. Hovedveileder og det fagmiljø søkeren skal knyttes til, bør delta aktivt i utformingen av prosjektbeskrivelsen.

Se også programbeskrivelsen for ph.d.-programmet.

Bekreftelse fra veileder

Hovedveileder skriver en erklæring der man både anbefaler kandidaten for det aktuelle prosjektet og bekrefter at man er villig til å veilede kandidaten. Her kan også evt. andre relevante opplysninger som ikke kommer frem i prosjektbeskrivelse eller søknad for øvrig oppgis.

Vedlegg til opptakssøknad

  • Prosjektbeskrivelse
  • Bekreftelse fra forskningsgruppe og ph.d.-veileder
  • CV
  • Karakterutskrifter og vitnemål (all høyere utdanning)
  • Søkere med utenlandsk utdanning må legge ved sertifisert oversettelse til engelsk eller skandinavisk dersom originalvitnemålet og karakterutskriftene ikke er på et av disse språkene. Søkere må i tillegg legge ved NOKUTs generelle godkjenning av høyere utdanning. Noen utdanninger fra de nordiske landene kan automatisk godkjennes, se NOKUT.
  • Relevante attester
  • Plan for evt. utenlandsopphold
  • Eventuell erklæring fra grunnenhet om finansiering av særskilte driftskostnader
  • Eventuell liste over vitenskapelige arbeid (publikasjonsliste)
  • Eventuelle publikasjoner
  • Eksterne søkere (ph.d.-kandidater som ikke finansieres av UiB) må legge ved dokumentasjon på tilstrekkelig finansiering/FoU-tid for hele forskerutdanningsperioden.