Hjem
Det psykologiske fakultet
Master i arbeids- og organisasjonspsykologi

Engasjemagne

Magne Seierslund er innehaver og eneste ansatte som selvstendig næringsdrivende konsulent i Engasjemagne.no. Han valgte å starte sitt eget firma etter studiene ved Det psykologiske fakultet.

Hovedinnhold

Jeg har alltid vært opptatt av å forstå hvorfor folk gjør som de gjør

Magne fullførte mastergraden i 2015 og forteller her om sine erfaringer med å starte egen bedrift etter fullførte studier.

Magne Seierslund har tatt en bachelorgrad i generell psykologi og en mastergrad i psykologi ved UiB. I bachelorgraden tok han arbeids- og organisasjonspsykologi, samt ledelsespsykologi som valgfrie fag. Det var derfor naturlig for han å velge arbeids- organisasjonspsykologi som studieretning da han gikk videre til master.

- Jeg har alltid vært opptatt av å forstå hvorfor folk gjør som de gjør, så da jeg skulle velge studium, sto det mellom politikk eller psykologi. På dette tidspunktet hadde jeg allerede vært involvert i mange organisasjoner og fundert mye over ulikheter i organisasjonskultur og ledelse. Da jeg leste beskrivelsen av arbeids- og organisasjonspsykologi, følte jeg at det traff helt perfekt.

Tok sjansen på kjærligheten og egen bedrift

Magne hadde noen års arbeidserfaring før han begynte å studere, og visste på en måte hva han gikk til da han skulle ut i jobb igjen etter studiene. På samme tid var han opptatt av å få brukt mest mulig av kunnskapen fra studiene, og tenkte at den beste måten å oppnå dette ville være å ta oppdrag fra mange. Han tok derfor sjansen på å etablere seg som selvstendig konsulent i Engasjemagne.no.

- Sammenlignet med mange andre bransjer, er risikoen med å starte for seg selv ganske liten; jeg selger bare meg selv og trenger ikke investere mye. På den annen side er en helt avhengig av å ha store kundenettverk for å klare seg som ekstern konsulent, og sånn sett er motbakken brattere når en er ung og nyutdannet. Men desto mer spennende å prøve!

Det er mange paralleller mellom studietilværelsen og arbeidshverdagen til Magne. Den største forskjellen var å flytte fra Bergen til lille Surnadal på Nordmøre. Men det hadde mer med kjærlighet å gjøre enn studier og arbeidsliv.

- Som student må en lære seg å leve på lav inntekt, og det er ferdigheter en får god bruk for i oppstarten av egen virksomhet også. Lesesalen er byttet ut med et lite kontor, men bunkene med artikler og fagbøker er de samme.

Bygger jobben rundt erfaring fra utdanningen

Magne synes kunnskapen fra studiet i arbeids- og organisasjonspsykologi på alle måter er relevant for jobben som konsulent.

- Jeg har jo nærmest konstruert jobben min rundt det jeg har lært og erfart gjennom utdanningen. Flere sentrale tema fra fag og forelesninger har jeg laget egne kursopplegg til. Fagbøkene og forelesningsnotatene bruker jeg nesten daglig som oppslagsverk. Kontakter jeg knyttet under utdanningen har også bidratt til flere konkrete arbeidsprosjekter. Så langt har jeg etablert samarbeidsavtaler med fire regionale bedriftshelsetjenester og to konsulentselskap med oppdrag over hele landet. Oppdragene har blant annet vært bistand i konfliktsaker og kurs i HMS-opplæring for verneombud og ledere.

Selv om oppdragsmengden ikke er stor nok ennå, har Magne håp om at den vil øke etter hvert som flere gjør seg positive erfaringer med å samarbeide med han. Med utdanningen i verktøykassen har han også en backup-plan.

- Jeg bruker mye tid på å tenke ut nye initiativer og drikke kaffe med næringslivsledere og kursarrangører. I tillegg ser jeg på utdanningen min som en lederutdanning, og det tror jeg at jeg vil få god bruk for uansett hvordan det går med Engasjemagne.no.

- Du må våge å prøve

Studenter som skal søke jobb må bli bevisst på sin egen kompetanse og våge å ta noen sjanser, oppfordrer Magne.

- Bevisstgjør deg selv på hva du kan og lær deg å fortelle det med få ord. De fleste arbeidsgivere kan mindre enn deg om psykologi, så jo enklere du kan forklare, jo flere vil du overbevise. Husk: Ingenting er evig, du kan alltid slutte. Dermed kan du trygt ha lav terskel for å prøve også.