Hjem
Universitetshagene
Inndeling i temaer

9. Rødhette og hennes søsken

Rhododendron williamsianum og dens hybrider får bronsefarge på de nye bladene som springer ut mot slutten av blomstringen. Dette er svært dekorativt.

Gartendirektør Glocker
De to hagedirektørene, 'Gartendirektor Glocker' (rød) og 'Gartendirektor Rieger' (hvit).
Foto/ill.:
Bjørn Moe

Hovedinnhold

Rhododendron williamsianum er en av de mest elegante kinesiske artene, en tettvokst skjønnhet med blanke, særegne blad - og tidlig blomstring med svakt rosa klokker. Dessverre er den litt lunefull i dyrkning, men mange gode kultivarer er krysset fram fra den.

‘Rødhette’ er nokså utypisk sentblomstrende med røde klokker. De fleste søsknene kommer tidlig i mai med rosa blomster, og med skudd og blad som er bronsefargete som unge. Dette er spesielt velutviklet hos ‘Gartnerdirektor Glocker’. Den tette, runde vekstformen er særlig utpreget hos ‘Vater Böhlje’ som også er uvanlig hardfør, men dessverre har litt bleike blomster.

Rhododendron williamsianum-kultivarer krever å stå lysåpent for å få god utvikling med rik blomstring. De klarer seg ikke uten snøbeskyttelse i kaldere strøk. Blomsterknoppene sveller så tidlig at de lett kan skades av vårfrost. De kan imidlertid lett drives i blomst inne.

Tilbake til Rhododendron - kultivarsamling