Hjem
Universitetshagene
Inndeling i temaer

14. Azaleodendron

Det er mye som skiller bladfellende og eviggrønne rhododendron, så det er ikke så rart at det er vanskelig å få til krysninger mellom dem.

Glory of Littleworth
Rhododendron 'Glory of Littleworth'
Foto/ill.:
Terhi Pousi

Hovedinnhold

Å krysse bladfellende (azalea) og eviggrønne Rhododendron har alltid vært en spennende utfordring, slik det gjerne er med alt som er vanskelig å få til. Dessverre står ikke resultatet helt i stil med anstrengelsene. Svært mange av plantene som er fremkommet, har vært kortlivete og vanskelige å dyrke. De kan liksom ikke bestemme seg for om de skal beholde eller kaste bladene om høsten. Selv de som har overlevd ser nokså sørgelige ut og mangler livskraft, men blomstene er vakre og uvanlige, flottest er ‘Glory of Littleworth’, som dessverre ikke er så enkel i dyrking.

Før man hadde Rhododendron wardii var gule azalea de eneste som kunne gi gule blomster til kultivarene, og dette er en av grunnene til at de ble krysset med f.eks. Rhododendron ponticum. Vi har hatt store problem med å skaffe slike Azaleodendrons, og har foreløpig bare et par sorter. De er ikke gode hageplanter, men de er botanisk interessante.

Tilbake til Rhododendron - kultivarsamling