Hjem
Universitetshagene
Inndeling i temaer

16. Japanske asalea

Det var i Japan foredlingen av rhododendron startet for flere hundre år siden. Plantene ble gjerne klippet og brukt i tempelhager.

Rh Willie
Rhododendron 'Willy'
Foto/ill.:
Bjørn Moe

Hovedinnhold

Disse kjenner vi best som potteplanter, som stueazalea. Botanisk tilhører de obtusum-gruppen, men kalles av og til noe misvisende for eviggrønne azalea. For det første beholder de ikke alltid bladene om vinteren; for det andre er de ikke særlig nært beslektet med hageazalea. De har spilt en betydelig rolle i japansk, og senere øst-asiatisk, hagekultur – derav navnet.

            Der finnes mange typer som er gitt forskjellige navn. De klassiske Kurume-azaleaene stammer fra den sydligste øya i Japan, Kyushu, og er lite hardføre hos oss. En av de bedre er ‘Hinomayo ‘. Av de berømte hundre utvalgt av Wilson, er ‘Geisha Orange’ best.

          Hardføre sorter er særlig frembrakt i USA, eksempelvis de storblomstrete Gable-hybridene der Rhododendron poukhanense har vært brukt. I Tyskland har den likeledes svært hardføre, men småblomstrete, R. kiusianum bidradd til de blomsterrike Diamant-azaleaene. Den inngår også i den hvite, skotske ‘Panda’ fra Peter Cox.

            Japanske azalea er mindre brukt i hagene på våre kanter; de er varmekrevende og vil stå i full sol. De liker god drenering og er ikke utpreget torvjordsplanter.

Tilbake til Rhododendron - kultivarsamling