Hjem
Universitetshagene
Inndeling i temaer

18. Ghent-asalea

De eldste hageasaleaene oppstod ved krysninger av bladfellende arter fra den amerikanske østkysten.

Rh Narcissiflora
Rhododendron 'Narcissiflorum'
Foto/ill.:
Bjørn Moe

Hovedinnhold

Dette er de eldste, klassiske sortene blant bladfellende Rhododendron. Pioneren i foredlingsarbeidet var en belgisk baker, P. Mortier fra Ghent. Så tidlig som på 1820-tallet brukte han den europeiske Rhododendron luteum som utgangspunkt, og krysset den med 2-3 av de amerikanske artene. Resultatet ble en helt ny type: hageasalea – oppkalt etter byen Ghent der de oppsto. Av de opprinnelige sortene har vi ‘Coccinea Speciosa’, den første «flammeasaleaen».

Hos noen er støvbærerne omdannet til kronblad, og dette har gitt fylte blomster. Slike kalles gjerne Rustica-azalea. Mest kjent er den gamle ‘Narcissiflorum’. Helt spesiell er også den storblomstrete ‘Nancy Waterer’, en engelsk sort fra 1880. Den var nok det første forsøket på å få frem mer storblomstrete hageasaleaer – dette som til slutt ble de velkjente Knap Hill-sortene (se feltet ovenfor).

Ghent-asaleaene er til tross for sine små blomster, verdifulle hageplanter, og de kan drives i blomst inne om våren. De er lite kravfulle, riktblomstrende og får ofte sprakende høstfarger.

Tilbake til Rhododendron - kultivarsamling