Hjem
Universitetshagene
Inndeling i temaer

19. Amerikanske asalea

Amerikanske asalea har sterkt duft med blomster til godt ut i juni, og de bidrar dermed til å forlenge blomstringstiden i hagen.

Rh Irene Koster
Rhododendron 'Irene Koster'
Foto/ill.:
Terhi Pousi

Hovedinnhold

I USA finnes det 15 bladfellende rhododendronarter av azalea-typen. Bare en er fra vestkysten: Rhododendron occidentale. Det er til gjengjeld den mest storblomstrete av alle de amerikanske artene, og dertil velduftende. Den er også spesielt verdifull siden den blomstrer seint. Krysninger med Mollis-azalea har utvidet blomstringssesongen for hage-azalea betydelig. Den mest kjente er den gamle sorten ‘Irene Koster‘, men der er fornyet interesse for slike krysninger i USA, og nyheter lanseres stadig.

Også flere av de andre amerikanske artene har vært brukt i foredlingsarbeidet, f.eks. i   Ghent-azaleaene (tvers over veien). En helt spesiell type er utviklet fra den sterkt duftende, små- og sentblomstrende Rhododendron viscosum. Den har en egenartet, elegant effekt, som lett ødelegges om den plasseres sammen med de mer storblomstrete typene. De fleste sortene går i pastell, såsom ‘Soir de Paris’.

Tilbake til Rhododendron - kultivarsamling