Hjem
Universitetshagene
Inndeling i temaer

22. Alperosene

Alperosene er små planter som passer i steinbedet, og de vil ha rikelig med sol.

Rh Bee Too Bee
Rhododendron 'Wee Bee'
Foto/ill.:
Bjørn Moe

Hovedinnhold

Den første Rhododendron som ble beskrevet, var en liten, tett busk fra Alpene. Derfor kalles rhododendron ofte alperoser på norsk. De ekte alperosene er imidlertid nokså ulike "vanlige" rhododendron. De er lave fjellplanter med skjellete blad og små rosarøde blomster.

De tre artene i denne gruppen, R. ferrugineum, R. hirsutum, og R. myrtifolium, har ikke vært særlig mye brukt i foredlingsarbeidet, og de sortene som finnes i handelen er relativt lite plantet i hager.

Vi har også her plassert de få kjente sortene i den nærbeslektete Pogonanthum-gruppen. Særlig interessant er ‘Arctic Tern’, som er en krysning med finnmarkspors (Rhododendron tomentosum), som tidligere ble regnet til slekten Ledum. Nyere undersøkelser har vist at finnmarkspors hører naturlig inn som en grein på utviklingstreet til  Rhododendron-slekten, og er ikke en egen linje i lyngfamilien ved siden av denne.

Over veien fortsetter vi med sorter av andre arter med skjell på bladene (lepidote). Særlig har Rhododendron saluenense-gruppen gitt endel fine lavvokste og storblomstrete planter, såsom ‘Lavendula’.

Tilbake til Rhododendron - kultivarsamling