Hjem
Universitetshagene
Inndeling i temaer

24. Den blå bakken

Kortvokste rhododendron med blå blomster er fjellplanter og asiatiske slektninger av den norske lapprosen.

Den blå bakken
Rhododendron 'Mother Greer'
Foto/ill.:
Bjørn Moe

Hovedinnhold

En av de få viltvoksende Rhododendron i Norge er R. lapponicum. Den har gitt navn til en stor gruppe alpine arter, som særlig finnes i Himalaya. De er tette, småbladete og tuedannende arter med blomsterfarger for det meste i det fiolette.

Utvalg av slike ble relativt tidlig populære, særlig som steinbedsplanter. En av de eldste og fremdeles populære, er ‘Blue Tit’ fra 1930-tallet. En annen klassiker er ‘Blue Diamond’. Begge inneholder R. augustinii, en art av Triflorum-gruppen (se 21 Treenigheten) med vakre, blekblå blomster, men dårlig bladverk som lett ser sykelig ut. I foredlingsarbeidet har det vært lagt vekt på å bli kvitt dette, og samtidig få til hardføre planter med blomster som ikke blekes i solskinn.

Særlig fra Tyskland og USA er det kommet mange gode nye sorter. Blant de mest hardføre kan nevnes: ‘Gristede’, ‘Mother Greer’ og ‘Ramapo’.

Blomsterfargen varierer også fra svært mørkt blåfiolett som hos ‘Azurika’ og ‘Night Sky’ til lyst himmelblå hos ‘Blaumeise’, ‘Blaubart’ og ‘Frost Hexe’.

Tilbake til Rhododendron - kultivarsamling