Hjem
Universitetshagene

Juletulipan

Tulipa ×gesneriana

Hovedinnhold

De aller fleste hagetulipanene hører til samlearten Tulipa ×gesneriana. Slike ble kjent i Europa tidlig på 1500-tallet og blomstret for første gang i Norden i hos lege Henrik Høyer i Bergen i 1597.

Om en ikke kan få nok av tulipaner, hører små, røde tulipaner med til jul. De er mulige å drive fram i egen stue, men ikke helt enkle å lykkes med. Start med løk som er avmodnet (avblomstret og nedvisnet) og lagret varmt og tørt. Legg dem i jord og sett kjølig og fuktig i september-oktober, før de fra midten av november tas fram og settes lyst der de ikke blir stående i direkte sol. Etter 2-4 uker, når bladene er omtrent 5 cm lange, kan de settes varmt i full sol, slik at de blomstrer. Å drive tulipaner innendørs er en gammel sport, tradisjonelt har tidlige, lave sorter som ‘Duc van Tol’ vært mest benyttet, de finnes i rødt, hvitt og gult. For den som vil gå videre, finnes et stort utvalg å ta av.

Det er også mulig å kjøpe tulipaner ferdig i blomst til jul, både som avskårne og i potte. Flere gartnerier i Holland har spesialisert seg på dette markedet med veksthuskulturer, og det produseres juletulipaner lenger sør i Europa på friland. I senere år er løk til juletulipaner også hentet med fly fra New Zealand, der de jo som kjent har tidlig sommer ved juletider!

Tekst: Alf Helge Søyland & Per Harald Salvesen