Hjem
Universitetshagene

Juleasalea

Rhododendron simsii

Hovedinnhold

Denne vakre Rhododendron-arten vidt utbredt i varmtempererte strøk fra Thailand, Laos og Burma gjennom Kina til Taiwan og Japan. Den er ikke helt vinterherdig og må dyrkes innendørs i vårt land. Men den har vist seg velegnet til å dyrkes i potte, og lar seg drive fram til blomstring i kort dag.

Flere arter har vært krysset med Rhododendron simsii, og dermed er det foredlet fram en mengde kulturformer med mer eller mindre fylte blomster i farger som spenner fra rødt over rosa til hvitt, og som blomstrer overdådig til jul. I milde vintre kan slike potteazaleaer overleve utendørs, men tåler dårlig vintre med varierende frost og tøvær, eller streng frost.

Juleasalea har vært i bruk siden slutten av 1800-tallet, og er nest etter julestjerne, den nest mest solgte juleblomsten her i landet. Den er ikke så vanskelig å dyrke, bare man passer på med vanningen. På den ene siden skal den ha rikelig med vann i blomstringstiden og må ikke tørke ut, på den andre siden må den ikke stå for lenge med røttene i vann, da råtner de og jordfluene får gode forhld. Dessuten vil den ha en lys, men ikke for varm plassering. Utpå våren kan den plantes på en lun plass i hagen, og så kan den tas inn neste vinter. Men å få den til å overleve fra én jul til den neste gjennom flere år, er krevende, og er vel helst for dem med ekstra grønne fingre!

Tekst: Per H. Salvesen