Hjem
Universitetshagene

Kanel

Cinnamomum verum

Kanelstenger fra juleutstillingen.
Kanelstenger fra juleutstillingen.
Foto/ill.:
Adam Kurz

Hovedinnhold

Kanel er et eviggrønt tre, 10-15 m høyt i laurbærfamilien, med grønnhvite små blomster og blanke ovale blader. Frukten er et lilla bær med ett frø. Treet blir beskåret (styves), slik at så mange unge grener som mulig kommer opp fra stammen.

Når grenene er blitt et par år gamle og et par cm tykke, kan de høstes. Dette gjøres i regntiden (mai-juni), da skjæres barken av i lange stykker. Neste dag rulles barken rundt en trestokk, og den ytre, harde barken tas av, slik at den tynne, indre barken blir igjen. Den tynne barken tørkes, og etter hvert ruller den seg sammen, og så er kanelen ferdig slik vi kjenner den.

Kvaliteten kan variere. Når bare innerbarken brukes får vi den fineste og dyreste kanelen. I billigere kanel er også ytterbarken blitt brukt.

Opprinnelig viltvoksende i Sri-Lanka, og det er vanlig at jobben med å skrelle den går i arv fra far til sønn.