Hjem
Universitetshagene

Paranøtt

Bertholletia excelsa

Hovedinnhold

Paranøtt eller Brasilnøtt kommer som navnet tilsier fra Brasil (og andre Sør Amerikanske land som Venezuela, Guinea, østlige deler av Colombia og Peru). I mange hundre år har indianske stammer brukt paranøtter som et supplement til kosten. Portugisere og spanjoler introduserte paranøtter til Europa på 1500-tallet og hollandske handelsmenn brakte paranøtter til Europa i 1633, men de første store mengder nøtter kom først til Europa rundt 1818.

Paranøtt er en av julens nøtter, men botanisk sett er det ikke en nøtt men et frø. Paranøtt-treet er et stort tre som vokser i regnskogene. Det har en slank stamme og kan bli opptil 30-45 meter høyt og meget gammelt (over 500 år). Treet må bli over 30 år før det bærer frukter. Paranøttene er frø fra en melonstor, hard og treaktig frukt som veier opp mot 3 kg og kan inneholde 8-24 meget harde frø. For å få utviklet frukt må paranøtt-treet vokse i nærheten av en spesiell orkide som har en sterk lukt som tiltrekker seg en egen art bier som kan pollinere paranøtt-blomsten. Man har forsøkt å dyrke paranøtter i plantasjer, men uten hell og handelen av paranøtter kommer derfor fra viltvoksende trær. Fruktene trenger 14 måneder på å utvikle seg etter pollinering, modne frukter faller til bakken og høstes derfra.

Paranøtt er en typisk julenøtt hos oss og spises da som snacks. Nøttene er vanskelig å knekke og man skal være erfaren for å få ut en «hel nøtt». Paranøtter kan også brukes i bakverk, desserter og konfekt. Det lages matolje av paranøtter og oljen kan brukes til fremstilling av finere såpe. Paranøtt er en av nøttene som inneholder mest fett, med høyt innhold av omega 3 fett. De er også meget rike på selen.

Tekst: Siri Skretting Jansen