Hjem
Universitetshagene

Planteproduksjon

Et moderne veksthus er viktig når det skal oppformeres nye planter til samlingene. I perioder er det stor produksjon av planter, men de er ikke for kommersielt salg.

Hovedinnhold

Produksjonen av planter foregår oftest ved frøformering eller stiklingsformering. Frøene blir satt til spiring i rein og fuktig jord på ulike temperaturer, på fagspråket kalt stratifisering. Avhengig av plantesorten er behandlingen enten kaldstratifisering ved ca. 4 - 5 ºC, eller varmstratifisering ved ca. 20 °C.

Frøene kan komme fra en av våre mange byttepartnere, eller de kan være samlet av oss, enten i Arboretet og Botanisk hage på Milde, eller viltvoksende i naturen. Rhododendron og mange trær og busker formeres best gjennom stiklingsformering.

De ettårige sommerblomstene må fornyes hvert år i og med at plantene dør om høsten. Arboretet mottar store mengder frø av sommerblomster som blir sådd og satt til spiring i veksthuset fra seinvinteren og utover våren. Til sammen har vi ca. 130 ulike sorter sommerblomster som fyller opp store deler av veksthuset om våren.

Sommerblomstene står inne i veksthuset til vi regner at faren for nattefrost er forbi, normalt i slutten av mai. Da settes de ut i Solåkeren der de pryder Botanisk hage gjennom hele sommeren. Et utvalg av gamle sorter sommerblomster blir satt ut i Blondehushagen.