Hjem
Universitetshagene

Hovedinnhold

Vaniljeplanten er en slyngende orkidé som kan bli kjemelang, hele 10-15 m. Blomstene er gulgrønne og uanselige, men sitter sammen i store klaser. Blomstringen varer kun noen timer, og de blomstrer én etter én. Frukten er en kapsel med mange små svarte frø. I naturen modnes frukten, og sprekker opp, slik at frøene spres.

For å kunne utnytte vaniljestangen, blir frukten høstet før den er moden, så gjæret og til slutt tørket. I gjæringsprosessen utvikles vaniljesmaken (vanillin). Prosessen tar lang tide, opptil et halvt år kan det ta før vaniljestengene har fått sin mørkebrune farge og ettertraktede smak.

Jo lengre vaniljestang, jo høyere kvalitet, de beste er over 25 cm. Vaniljekrydderet er det nest dyreste i verden etter safran - ikke så rart når vi vet at det tar så lang tid å produsere den. Vanilje er naturlig utbredt i Sør-Amerika.