Hjem
Universitetshagene

Samling av historiske veksthusplanter

I Norge har vi lange tradisjoner for utvikling og salg av veksthusplanter, både for innendørs bruk og som utplantingsplanter.

Foto/ill.:
Bjørn Moe

Hovedinnhold

 

I 2005 ble det etablert en samling av gamle veksthusplanter. Som en del av plantearven har mange av de eldre plantene stor verdi med tanke på bevaring av mangfold og genressurser for ettertiden.

Vi vil sørge for praktisk bevaring av norske sorter og utvalg i arter av veksthusblomster der norsk foredlingsarbeid har hatt en vesentlig betydning. To arter hvor norsk foredling har hatt spesiell suksess prioriteres, nemlig Begonia og Euphorbia (julestjerne). I tillegg kommer norske utvalg i Campanula, Pelargonia og enkelte kuriositeter med spesiell kulturhistorisk interesse.

Samlingen på Milde har flere funksjoner; Sorter som kunne gått tapt blir tatt vare på, en viktig del av plantearven vises fram for publikum i Blondehusets vinduer, og samlingen kan benyttes som mormateriale for bedrifter, institusjoner eller privatpersoner som ønsker å bruke de gamle plantene. Kanskje kan også etterspørselen bli så stor at plantene igjen kommer i produksjon? Oversikt over sortene som finnes i samlingen på Milde finner du her.

Et generelt prinsipp for PLANTEARVEN og Genressursutvalget er at materialet som tas vare på skal være tilgjengelig for alle som er interessert, men ingen kan få enerett på sortene som gis ut fra samlingene.

Noen av plantene er fortsatt i produksjon, og kan skaffes fra produsenten. De fleste er imidlertid gått ut av produksjon, og da er det intensjonen at planter skal kunne skaffes fra plantesamlingen. Foreløpig er imidlertid plantene i samlingen små og mulighetene for å sende ut planter eller stiklinger er begrenset. Blir etterspørselen stor kan igjen det bli aktuelt at noen produserer og selger plantene.