Hjem
Universitetshagene
Nyhet

Tidlige rhododendronarter

Blomstringen i Rhododendronskogen er godt i gang. De tidligste artene kommer i mars, men det er i slutten av april mange arter kommer til å stå på sitt fineste - særlig hvis det blir litt mer sol og varme i luften.

Rhododendron calophytum
Rhododendron calophytum kommer tidlig med store hvite blomster.
Foto/ill.:
Bjørn Moe

Hovedinnhold

Nå midt i april er status for blomstringen til rhododendron ganske normal, seinere enn etter den svært milde vinteren fjor og mye tidligere enn den ekstremt kalde våren i 2013. Det er en fuktig og ikke særlig kald vinter vi har lagt bak oss, og det betyr gunstige forhold for rhododendron. Det er ingen frostskader å se så langt, for vi er godt kjent med at tidlige arter som kommer i blomst blir et lett bytte dersom det kommer mye nattefrost. Faren er ikke over, men så langt ser det bra ut. 

Som vanlig er det den store flotte Rhododendron calophytum som gjør mest av seg i skogen i disse dager. Mer skjult på nedsiden av den nedre turvegen er det spesielt to arter med kraftig rødfarge som er tidlig ute, nemlig Rh. barbatum og Rh. fulgens. De ligner hverandre, og begge har blomster som sitter tett sammen i hoder. Også bladene er flotte med brun underside og hårete stilker. Stammen er spesiell den brunfiolette barken som flasser av.

Langs den øvre turvegen står Rh. thomsonii som med de mørkerøde, klokkeformete skiller seg fra samlingen for øvrig.  

Blant de få artene med gule blomster finner vi Rhododendron aureum, en forholdsvis liten busk med fint bladverk. 

To store arter med rosa blomster er Rhododendron sutchuenense og Rh. oreodoxa. Som mange av de andre rhododendronartene har de sitt opphav fra Kina. I Nydalen står det et staselig tre av Rh. oreodoxa sammen med kultivarene. Blomstringen hos kultivarene kommer etter at de fleste artene har blomstret ferdig, fra midten av mai og utover.