Trenger vi alternative pengesystemer?
Pengesystemene er kritisk infrastruktur i samfunnet. Hva koster det å drive dem? Og er det fornuftig med tanke på fremtidig samfunnssikkerhet å holde oss med ett eller flere alternative pengesystemer? Svein Ølnes og Arne Krokan innleder til debatt.
Hovedinnhold
Om møtet (holdes på norsk)
Pengesystemene er kritisk infrastruktur i samfunnet. Selv om vi har verdens mest effektive systemer for pengeoverføring, er denne infrastrukturen også beheftet med sårbarhet. Det blir fort synlig når Vipps og BankId er ute av drift. Og hva hadde skjedd om selve oppgjørssentralen ble satt ut av drift for eksempel på grunn av manglende tilgang til elektrisitet? Systemene har også andre sårbarheter fordi bankene jo ikke er i besittelse av alle pengene vi "har satt inn". De er avhengige av vår tillit, at ikke alle sammen samtidig vil ønske å ta ut pengene sine, for at dagens system skal fungere etter intensjonen. Det var denne tilliten som knekte et par amerikanske banker sist år. Så hva er alternativene? Hva koster det å drive dem? Og er det fornuftig med tanke på fremtidig samfunnssikkerhet å holde oss med ett eller flere alternative pengesystemer?
Svein Ølnes, tidligere forsker Vestlandsforskning, har over 20 års erfaring som prosjektleder for ulike IT-prosjekter. Han har fulgt Bitcoin og kryptovaluta siden 2011 og publisert en rekke artikler om emnet.
Arne Krokan, professor emeritus i økonomi og ledelse ved NTNU, er også forfatter. Han har skrevet en rekke bøker om det digitale skiftet, den siste med tittelen HOMO APPIENS.
Presentasjonene fra arrangementet kan du finne i NTVAs sak om foredraget. Lenke nederst i teksten.
Det blir lett servering utenfor auditoriet fra kl. 16.00.
Møtet er åpent for alle, og starter 16.30 i Auditorium 2 i Realfagbygget, Allegaten 41.
Arrangører: NTVA, Tekna Bergen og Academia Europaea Bergen.
Datoen har passert: 12.03.2024