Hjem
Fakultet for naturvitenskap og teknologi
GODE SØKERTALL

Flere unge velger realfag og teknologi på UiB

Med 1447 førstevalgsøkere øker NT-fakultetets studieprogram i popularitet. Dette skjer til tross for nasjonal nedgang innen både realfag og teknologistudier.

Kjemimentor under studiestart
Flere studieprogram ved NT øker søkertallene fra i fjor. Bachelor i kjemi går opp 12% sammenlignet med 2024.
Foto/ill.:
Håvard Kroken Holme/UiB

Hovedinnhold

Tall fra Samordna Opptak (SO) viser at Fakultet for naturvitenskap og teknologi (NT) har noen flere førstevalgsøkere (opp 1 % fra 2024), samtidig som realfag nasjonalt går ned 2% og teknologi går ned 5%. NTs søkertall har de siste fem årene stabilisert seg på mellom 1 400 -1 500 førstevalgsøkere og i år er det i snitt 1,7 førstevalgsøkere per studieplass. Visedekan for utdanning, professor Sigrunn Eliassen er fornøyd med årets søkertall.

– God rekruttering til realfag og teknologistudier er viktig, så det er gledelig å se at vi tilbyr attraktive studier. Gode søkertall er også viktig for regionens næringsliv og omstillingen vi står ovenfor nasjonalt, sier Eliassen. 

Rektor Margareth Hagen er også glad for de gode søkertallene til NT-fakultetet.

– UiB skal videreutvikle et realfaglig kraftsentrum på Nygårdshøyden sør som skal ruste landet for fremtiden. Det er tydelig at de unge forstår at en realfaglig utdannelse herfra er svært høyt verdsatt både nasjonalt og internasjonalt, sier Hagen.

Unge søker politikk og økonomi i en urolig verden

NT har flere internasjonalt ledende fagmiljøer som har fått økte SO-søkertall. Blant de mest populære studieprogrammene finner vi fakultetets seks sivilingeniørstudier, geovitenskap og bioinformatikk. Fakultetets nye sivilingeniørprogram i Geofysikk – meteorologi og oseanografi gjorde det også godt. Instituttleder ved Geofysisk institutt, Tor Eldevik er glad for 57 søkere til 20 studieplasser. 

– Å forstå og forutsi de naturgitte forhold vi lever i og lever av – vær, hav og klima – er avgjørende viktig både for samfunn, samfunnssikkerhet og næringsvirksomhet. Derfor legger vi fra høsten av om studieprogrammet vårt til å bli et sivilingeniørstudium i meteorologi og oseanografi. Dette har søkerne respondert godt på og vi har nå nesten tre ganger så mange søkere som studieplasser, sier Eldevik.