«Sayonara kreftceller», «vårens favorittfag», «data direkte fra CERN», «ekstremt bra yrkesrelevans»
Vrimlearealet i Realfagbygget sprudlet av faglig entusiasme da studentpostersymposiet samlet mer enn 200 studenter som viste fram forskningsprosjektene de har arbeidet med dette semesteret.
Hele 65 postere laget av studenter prydet vrimlearealet på Realfagbygget, da Student Poster Symposium ble arrangert for 13. gang torsdag 15. mai. Siden oppstarten i 2019 har arrangementet blitt stadig større.
UNIK LÆRINGSARENA: Studentpostersymposiet er UiBs kandidat til den nasjonale Utdanningskvalitetsprisen i 2025.
Produsent:
Håvard Kroken Holme/ UiB
– Vi ønsker å gjøre Student Poster Symposium til et arrangement for hele fakultetet, med bidrag fra alle institutter og et mangfold av presentasjonsformer – ikke bare postere, men også for eksempel prototyper og andre muntlige presentasjoner. Vi ser også på muligheten for å invitere videregående elever og eksterne samarbeidspartnere. Dette er første gang vi arrangerer symposiet i Realfagbygget, og det blir en viktig pilot for videre utvikling, sier Sigrunn Eliassen, avtroppende visedekan for utdanning ved fakultetet og påtroppende prorektor ved UiB.
Dette er en unik arena hvor studentene får trene på ferdigheter som er etterspurt i arbeidslivet. Like før jul ble studentpostersymposiet tildelt Ugleprisen, UiBs egen pris for utdanningskvalitet. Arrangementet samler studenter og undervisere fra hele Fakultet for naturvitenskap og teknologi.
«SAYONARA KREFTCELLER»: Kan antimaterie revolusjonere kreftbehandling?
Fysikkstudentene Isabella Hestholm og Iselin Kongsmark presenterer sitt bachelorprosjekt og fremfører sin pitch fra vårens Studentpostersymposium 2025 på norsk. I dette spennende forskningsprosjektet utforsker de hvordan antiprotoner kan brukes i kreftbehandling – og om det kan gi enda bedre resultater enn dagens protonterapi.
Produsent:
Håvard Kroken Holme/ UiB
Fra fire til elleve emner – og videre
Symposiet har vokst mye fra det ble arrangert for første gang våren 2019. Den gang ble 18 postere fra ett institutt presentert, da 59 studenter fra 4 emner var med. da Siden er det blitt satset på å inkludere flere institutt og emner på tvers av NT-fakultetet.
– Det er inspirerende å se hvordan arrangementet vokser og utvikler seg. Vi ser at dette fungerer veldig godt, både som vurderingsform og som en arena for å vise fram studentenes arbeid, sier Kristin Holtermann, som er koordinator for arrangementet.
Nå når studentpostersymposiet gikk av stabelen for 13. gang ble det presentert hele 65 postere fra tre institutter, med 207 studenter fra 11 emner var på deltakerlisten. Blant årets nye deltakere er Institutt for fysikk og teknologi, som deltar med bachelorprosjekter i fysikk for første gang.
«MERSMAK»: Romfysikkprofessor Kjellmar Oksavik tilstede i benkeraden sammen med studentene sine på studentpostersymposiet.
Foto/ill.:
Håvard Kroken Holme/ UiB
– Dette er noe helt nytt for oss, og det har vært utrolig spennende. Studentene har vært ekstremt engasjerte og kreative, og de har jobbet hardt i flere måneder. Det gir definitivt mersmak. Dette er jo ekstremt bra arbeidslivsrelevans. Studentene får prøvd seg i å presentere, lage noe konkret og vurdere hverandre – akkurat slik man jobber i mange yrker. Jeg vil virkelig anbefale flere å delta og synes hele UiB burde ha et slikt opplegg, sier professor i romfysikk Kjellmar Oksavik.
Fra 2026 er målet å inkludere relevante fag fra hele fakultetet.
«VÅRENS FAVORITTFAG»: Mari Andresen Mosdal, som er mastergradsstudent på Biodiversitet, evolusjon og økologi ved Universitetet i Bergen, var blant deltakerne på studentpostersymposiet våren 2025.
I denne videoen forteller hun om sitt forskningsprosjekt gjennom faget BIO299 – Forskningspraksis. Hun har vært en del av forskningsgruppen Between the Fjords, hvor hun har jobbet med et spennende prosjekt om soppmycel og nedbrytning i ulike plantekomposisjoner og klimaforhold.
Produsent:
Håvard Kroken Holme/ UiB
– En voldsom opptur for studentene
Professor Inger Elisabeth Måren ved Institutt for biovitenskap har deltatt med emnet SDG215 – Liv på land i hele syv år, og mener symposiet gir studentene en helt spesiell opplevelse når de gjennomfører denne sesjonen og får se alle de andre posterne.
«VOLSOM OPPTUR FOR STUDENTENE»: Professor Inger Elisabeth Måren har deltatt på studentpostersymposiet med studenter fra emnet SDG215 i hele syv år.
Foto/ill.:
Håvard Kroken Holme/ UiB
– Dette er en voldsom opptur for studentene. De får vist fram arbeidet sitt i en ekte formidlingssituasjon, og det føles som å delta på en internasjonal konferanse. Det er en arbeidsform som gir mening, og som blir stadig mer vanlig i flere emner, sier Måren, som er professor i anvendt økologi og UNESCO-chair i bærekraftig arv- og miljøforvaltning.
Hun trekker også fram at ferdighetene studentene utvikler gjennom arbeidet med posteren og selve symposiet er svært relevante for arbeidslivet.
– Det er ikke nødvendigvis fagkunnskapen det skorter på, men evnen til å kommunisere den. Dette formatet trener studentene i nettopp det – og det er noe arbeidsgivere er ute etter og legger merke til. De får en blandet erfaring med å jobbe selvstendig, samarbeide og formidle – ferdigheter de fleste trenger, enten de skal jobbe i kommune, næringsliv eller forvaltning eller videre innen forskning.
«NO BANG, STILL BOOM»: Fysikkstudent Rakeb Erana viste fram sitt bachelorprosjekt på studentpostersymposiet våren 2025. I dette prosjektet har hun analysert ekte kollisjonsdata fra CERN, verdens største partikkelakselerator, og fått kjenne på hvordan det er å være forsker på ordentlig.
Produsent:
Håvard Kroken Holme/ UiB
Ugleprisen 2024: Anerkjennelse for nyskaping og kvalitet
I sin begrunnelse trakk priskomiteen fram symposiets innovative vurderingsformer, sterke kobling mellom utdanning og forskning, og tydelige arbeidslivsrelevans:
– Postersymposiet har flere nyskapende elementer og innovative vurderingsformer, som gir merverdi utover selve vurderingssituasjonen. Aktiviteten er interaktiv og løfter frem praktiske ferdigheter, sa prorektor Pinar Heggernes under prisutdelingen.
Som vinner av Ugleprisen er Student Poster Symposium også UiBs kandidat til den nasjonale Utdanningskvalitetsprisen i 2025.
RETT PÅ CV-EN: Senioringeniør Jonathan Soulé ved Institutt for biovitenskap anbefaler studentene å lenke til posteren som kompetansebevis på CV-en.
Foto/ill.:
Håvard Kroken Holme
Læring, vurdering og arbeidslivsrelevans
Studentene som deltar i symposiet, har gjennom semesteret jobbet med forskningsprosjekter i sine emner. Gjennom arbeidet med postere får de blant annet trening i:
Forskningsformidling – både muntlig og visuelt
Samarbeid og prosjektarbeid – mange jobber i grupper og utvikler samarbeidsevner
Design og visuell kommunikasjon – studentene lærer hvordan forskningsinnhold kan formidles gjennom godt posterdesign.
Posterne holder høy visuell kvalitet og ble stilt ut fysisk vrimlearealet i Realfagbygget på arrangementsdagen. I tillegg publiseres de digitalt på plattformen bioPITCH, der hver poster får sin egen side med unik lenke. Dette gjør vurderingen til et konkret produkt som studentene kan bruke i CV-er, jobbsøknader og faglige portfolier.
SNØBALLEN RULLER: Denne gjengen har vært med fra studentpostersymposiet startet. – Det er inspirerende å se hvordan arrangementet vokser og utvikler seg. Vi ser at dette fungerer veldig godt, både som vurderingsform og som en arena for å vise fram studentenes arbeid, sier koordinator Kristin Holtermann.
Fra venstre: Sigrunn Eliassen, Oddfrid Førland, Kristin Holtermann og Inger Elisabeth Måren.
Foto/ill.:
Håvard Kroken Holme/ UiB
En arena for faglig fellesskap
Symposiet er også et viktig tiltak for å styrke læringsmiljøet. Studenter fra ulike fagområder møtes, presenterer for hverandre og gir hverandre tilbakemeldinger. Arrangementet er åpent for alle, og publikum inviteres til å utforske postere og snakke med studentene.
Program og deltakende emner våren 2025
Arrangementet fant sted torsdag 15. mai kl. 10–16 i Realfagbygget. Følgende emner deltok denne gangen: