Hjem
Realfag – et smart sted å begynne
#Realutfordring

Fra søppel til spisebord: BIR har gitt studentene en #realutfordring

Matavfall kan bli larvefôr. Larver kan bli laksefôr. Og laksen, den kan vi spise til middag. Snakk om bærekraftig kretsløp! Det er bare noen floker som må løses først ... UiB er på saken!

Mat til Mat, BIR. Larver blir mat for fisk
Foto/ill.:
Cecilie Bannow, BIR

Hovedinnhold

Larver er mat for fremtiden ifølge EU og FN. Når verdens befolkning vokser, øker også behovet for bærekraftig produksjon av proteiner. Heldigvis er larver proppfulle av både proteiner og mineraler, og står i en særklasse når det kommer til bærekraft. 

Sammenlignet med 1 kg biff har 1 kg melbillelarver bare 8 % så stort fôrbehov, 21 % av vannbehovet, 5 % av arealbehovet og 16 % av klimagassutslippet. Dessuten lever larver av å spise matavfall, en ressurs vi har altfor mye av. 

Restemat blir larver og fiskefôr

Bare i Norge kastes det 385 000 tonn matavfall hvert år. Derfor har Stortinget bestemt at matavfallet må sorteres ut og bli til noe nytt. 

Matavfall i beholder
Foto/ill.:
BIR

Miljøbedriften BIR i Bergen er en av Norges største og eldste renovasjonsbedrifter. 

I prosjektet «mat til mat» skal organisk avfall omdannes til høykvalitetsprotein i form av larver som deretter kan brukes i laksefôr. 

Ved å erstatte dagens soyaprotein i fiskefôret med kortreiste og bærekraftige larver, slipper vi å hugge ned regnskogen i Amazonas og unngår samtidig å importere langreist soya fra Brasil. På den måten blir også havbruksnæringen og fisken vi spiser mer bærekraftig med larver. Det eneste biproduktet fra larvene er larvediskret, som blir brukt til plantegjødsel. 

Den andre #realfagsutfordringen

Biller og larver, BIR
Foto/ill.:
BIR

Utfordringen går ut på å gjøre innsamling og behandling av matavfallet bedre og mer miljøvennlig. Larver er som kjent små og melbillelarvene er bare noen få centimeter lange. De trenger dermed maten sin oppdelt i veldig små biter. 

En annen utfordring med matavfall er at det fort blir muggent og ekkelt. Dermed er det behov for en løsning som sørger for å stoppe eller bremse nedbrytningen av matavfallet, slik at man både har tid til å samle, behandle, transportere og servere maten til larvene.

Oppgaven er som følger: «Hvordan skal vi samle inn og behandle matavfall for at det skal bli mat til larver?»

Det viktigste er at larvene får servert matavfall på en miljøvennlig måte. 

Hvor matavfallet kommer fra er ikke viktig. Det kan være alt fra husholdning, hoteller, restauranter, arbeidsplasser o.l.  

Dette er juryen

Besvarelsene leveres digitalt, sammen med gruppebilde og kort videosnutt, 20-30 sekunder, der dere forteller superkort hva som er deres geniale idé! Kreative løsninger verdsettes høyere av juryen enn presisjon og eksakte svar. Ingen ideer er for dumme — og det finnes ingen fasitsvar! 

Det blir 6 lag på ca. 80 studenter som deltar. 

BIR stiller med fire personer i juryen som avgjør vinneren:

  • Øyvind Underdahl Holm, miljørådgiver i BIR
  • Tonje Liverød, produktingeniør i BIR Bedrift 
  • Toralf Igesund, forskning- og utviklingssjef i BIR og styreleder i Invertapro
  • Kari Mjømen, kommunikasjonsrådgiver i BIR

Gruppen som leverer den beste besvarelsen vil vinne en premie!

Psst .. Tag bildene dere deler underveis på sosiale medier med #realfaguib! Og følg oss på Instagram og Facebook.

Responsen fra studentene på #realutfordring har vært svært positiv, og de melder at det er skikkelig gøy å bryne hodet på klimaproblematikk! 

I den første #realutfordring-oppgaven skulle studentene finne løsninger på hvordan fadderuka kunne bli mer bærekraftig. En rekke kreative løsninger ble lagt frem. Alt fra en app som fyller opp taxien når studenter skal hjem fra byen på nattestid, til Tinder for mat, der du kan selge mat du ikke kommer til å spise. 

Vinneren av konkurransen var likevel en gjeng fra Geofysikk som foreslo å lage et halvliters-beger i resirkulerbart materialet, Koppen!, som kan erstatte de mange engangskoppene som flyter rundt. Enkelt og genialt! 

Lykke til på oppgave nummer to!