En bachelorgrad med mange muligheter
Jean-Marc Mwambi Tshona flyttet til Bergen fra Oslo for å studere ved bachelorprogrammet i sammenliknende politikk. I løpet av studietiden har han benyttet seg av de forskjellige mulighetene instituttet byr på, og har både vært på utveksling i Frankrike og i arbeidspraksis hos FN-Sambandet.
Hovedinnhold
Hvorfor valgte du akkurat sampol?
Jeg valgte SAMPOL fordi jeg syntes at det var et studium som virket veldig spennende, og det tok opp mye av det jeg var interessert i. Jeg har alltid vært interessert i politikk og politiske systemer og regimer og hvordan stater har blitt til. SAMPOL gir en grunnleggende innføring i nettopp dette, og det er utrolig spennende å studere her.
Hva tiltrakk deg med Bergen som studiested?
Jeg hadde aldri vært i Bergen før. Jeg hadde lyst til å oppleve byen som er hovedstaden på Vestlandet, og siden Bergen er den eneste byen i Norge som tilbyr akkurat SAMPOL, da måtte jeg bare komme hit. En annen grunn til at jeg valgte å komme hit fordi at Bergen er en skikkelig studentby med et ordentlig studentmiljø, og masse flotte muligheter til å kunne engasjere seg i ulike aktiviteter for studenter ved siden av studier også.
Hvordan vil du beskrive din hverdag som student?
Hverdagen min er variert, spennende og til tider utfordrende. Noen dager har jeg mye jeg må gjøre, andre dager er det ikke fullt så mye. Jeg tilbringer store deler av dagen på lesesalen eller biblioteket både før og etter forelesninger. Det er ganske greit å være der fordi jeg har tilgang til masse kilder og det er et flott miljø for lese- og arbeidsro dersom man trenger det. Ellers så er det muligheter for studenter å kunne engasjere seg i forskjellige foreninger.
Du har bred erfaring med forskjellige valg innenfor studiet ditt, både utveksling og praksis. Kan du fortelle om tiden på utveksling, og om tiden i praksis?
Høstsemesteret 2017 dro jeg på utveksling til Strasbourg i Frankrike. Jeg gikk på Sciences Po ved universitetet i Strasbourg. Studentlivet på et fransk universitet var litt utfordrende, men spennende likevel. Skoledagene kunne være lengre, men fagene var også mye mindre sammenlignet med norske fag. Men det viktigste er at man får brukt mye av SAMPOL-kompetansen fra UiB på Sciences Po. Jeg lærte masse om ulike kulturer, verden og Frankrike ellers. Strasbourg er et møtested for EU-Parlamentet, Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) og Europarådet. De europeiske institusjonene tilbyr også aktiviteter for alle som er i byen. Aktivitetene er som oftest svært populære siden de foregår i de europeiske institusjonene, så her er ofte kamp om plassene under påmeldinger. Dette var noe jeg alltid hadde lyst til å gjøre og jeg er veldig fornøyd med valget jeg tok.
Vårsemesteret 2018 har jeg praksis hos FN-Sambandet. Dette er informasjonskanal for FN og FNs arbeid. Jeg trives veldig godt også som praksisstudent. Man får en litt annerledes hverdag som ikke bare er preget av å lese pensum. Dette er en god mulig for studenter å komme i kontakt med relevant arbeidsliv ved siden av studiet etter relativt kort tid. På praksisen får vi mange ulike og spennende arbeidsoppgaver. Vi får reise rundt på skoler og ha undervisningsopplegg om internasjonale spørsmål og utfordringer, og her kommer også SAMPOL kompetansen til veldig god nytte. Noe av det morsomste med praksisen i FN-Sambandet er at man til kan få prøve seg som politisk rådgiver når vi har våre rollespill.
Hva ønsker du å bruke utdannelsen din til senere, hva er planen etter endt utdannelse?
Jeg går på bachelorprogrammet nå. Etter det vil jeg søke på masteren i SAMPOL, og forhåpentligvis få en jobb som kan indikere at jeg er en samfunnstjener av noen slag. Kanskje å jobbe som rådgiver eller noe sånt.
Hvilke råd vil du gi ungdommer som planlegger å begynne på sampol?
Dere har tatt et veldig godt valg, og dere må glede dere masse fordi dette kommer til å bli bra. Dere har masse flotte muligheter på SAMPOL med tanke på utdanning, sosialt miljø, utveksling og praksis. Til de som ikke kommer fra Vestlandet, så vil jeg bare si velkommen til Bergen, fordi det er her all moroa skjer.
Publisert av Mariana Q. Rød
(Denne artikkelen ble publisert i 2018 eller tidligere)