Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
UIBS BRUSSELKONTOR

- I Brussel føler jeg meg hjemme

Praksis var en av grunnene til at Hedda Korsgård søkte seg til sammenliknende politikk i Bergen. Nå tilbringer hun vårsemesteret 2023 på universitetets Brusselkontor.

Hovedinnhold

Brussel er en fantastisk by å bo og være praktikant i. Som det politiske hjertet av Europa er det et mangfold av praktikanter fra svært mange land og organisasjoner, og jeg har møtt utrolig mange flotte og interessante mennesker

Hvorfor valgte jeg praksis?

Praksis var noe jeg visste at jeg hadde lyst til å gjøre før jeg begynte på sampol. Det var faktisk en av grunnene til at jeg valgte å søke på dette studiet, og en av de unike mulighetene dette studieprogrammet tilbyr studentene sine. Det er en fantastisk mulighet til å opparbeide seg relevant arbeidserfaring og kompetanse allerede på bachelornivå, og oppleve noe helt nytt på et semester. Selv om jeg er veldig glad i å være student i Bergen er det utrolig gøy å få lov til å bruke et semester på noe helt annet enn studietilværelsen i Norge, og bo i et nytt land med helt nye mennesker i en helt ny by.

Likevel må jeg ærlig innrømme at jeg gruet meg litt før jeg skulle reise til Brussel. Jeg reiste til en fremmed by der jeg ikke kjente noen, og endringen fra studiehverdagen i Bergen til arbeidslivet i Brussel virket lite overkommelig. Men allerede i løpet av den første uken min her følte jeg meg hjemme. Nå er jeg halvveis i praksisoppholdet og jeg kunne ikke ha vært mer fornøyd med valget!

Hva er det beste og mest utfordrende ved praksisplassen?

Det er vanskelig å bare trekke frem en ting som er bedre enn andre når det er så mye bra med å jobbe på Brusselkontoret og å bo i Brussel. Det aller aller beste må være kollegaene mine. UiBs Brusselkontor er et lite kontor, med Charlotte som er kontorsjef og to studentpraktikanter, noe som gjorde at vi ble fort kjent med hverandre. I tillegg jobber vi praktikantene tett opp mot Charlotte og vi får et unikt innblikk i hvordan det er å drive et kontor i Brussel. Jeg har lært utrolig mye av henne, noe som jeg kommer til å ta med meg på veien videre.

Det som har vært mest utfordrende for meg er kanskje det å skulle sette seg inn i så mange forskjellige fagområder. Vi jobber en del med politikk fra EU-programmene innen forskning og innovasjon, noe jeg ikke kunne så mye om fra før av ettersom mye av kunnskapen er praktisk og ikke kan læres like lett som pensum i et fag. Jeg synes også at EU og EUs oppbygning var ganske komplisert og lite oversiktlig før jeg reiste til Brussel. Heldigvis tok det ikke lange tiden før jeg fikk mye mer kunnskap om hvordan ting henger sammen, og hvordan et norsk kontor kommer i kontakt med EU. Å være i byen hvor mange av beslutningene blir tatt og politikken og rammeverkene bli utformet har virkelig gitt meg et unikt innblikk i hvordan alt fungerer, noe som igjen bygger på noe av det beste ved denne praksisplassen.

På hvilken måte får du brukt din studiekompetanse i praksis?

Fagene jeg har hatt på sampol har gitt meg et godt grunnlag for jobben jeg gjør her i Brussel på flere måter. På sampol har jeg lært mye om internasjonalt samarbeid og hvordan institusjoner er bygd opp. Dette har gjort det lettere å forstå seg på EU og politikken som utarbeides her, og forstå hva det har å si for politikken i Norge og for UiB.

Som mange andre sampolere kanskje kan kjenne seg igjen i, og som jeg vet at vi er glade i klage over, har vi en ganske omfattende pensumliste på studiet. Jeg har endelig klart å forstå merverdien med det og det har kommet veldig godt med når jeg har gått igjennom diverse EU-arbeidsprogrammer og strategier. Pensumet har blant annet introdusert meg til ulike perspektiver på politikk og holdninger til institusjoner som EU, som har gitt meg mer forståelse for hvordan dynamikken mellom politikere og sosiale aktører i Brussel samhandler.

Samtidig består ikke praksisplassen på Brusselkontoret kun av politikk-relatert arbeid og lange arbeidsprogrammer. Vi bistår kontorsjef Charlotte med den daglige driften av kontoret, representerer UiB på ulike arrangementer, tar imot besøksgrupper fra UiB, skriver nyhetsbrev og praksisrapport og mye mye mer! Praksisplassen fungerer som et supplement til utdanningen min i Bergen og jeg sitter igjen med mye kunnskap og inspirasjon som jeg kan bruke senere i arbeidslivet og dessuten til å skrive bachelor.

Vil du anbefale praksis til andre studenter ved UiB?

JA! Praksis er noe jeg absolutt vil anbefale til alle som har muligheten til å ha det. Dette semesteret er det mest spennende og innholdsrike semesteret jeg har hatt. Det er utrolig spennende å være med på å representere mitt eget universitet her i Brussel, en mulighet jeg er utrolig takknemlig for at UiB har gitt meg. Jeg får 30 studiepoeng av å være praktikant på Brusselkontoret, noe som er ganske unikt for et bachelorprogram i Norge. Andre praktikanter i Brussel er for det meste på master-nivå eller allerede ferdigutdannet, så det er en ekstremt bra mulighet for å få «en fot innenfor» jobbmarkedet allerede som bachelorstudent.

Brussel er også en fantastisk by å bo og være praktikant i. Som det politiske hjertet av Europa er det et mangfold av praktikanter fra svært mange land og organisasjoner, og jeg har møtt utrolig mange flotte og interessante mennesker. Byen kryr av inntrykk, det skal godt gjøres å kjede seg som praktikant i Brussel!