Hjem
Universitetshagene
Juleplanter

Juledekorasjon for allergikeren

Flere og flere sliter med allergi i julen. Astmaanfall, rennende neser og kløende øyne kan ødelegge julen for både små og store, da er det greit å vite hvilke juleplanter flest allergikere kan reagere på og hvilke de aller fleste trygt kan velge i stedet.

Røde Juvelblomst-stjerner på rekke og rad
Juvelblomst er et allergivennlig alternativ som juleblomst
Foto/ill.:
www.colourbox.no

Hovedinnhold

Alternative juleblomster for allergikere

Stuegran Araucaria heterophylla kom som stueplante på midten av attenhundretallet, den var da populær på pidestaller. Men var dyr i innkjøp, så den gled etterhvert ut av sortimentet. Nå er den kommet tilbake til oss. Planten minner om en gran med bittesmå nåler. Det er ikke meldt om allergireaksjoner på planten og den kan være et alternativt juletre for allergikere.

Alpefiol Cyclamen spp. har vært juleblomst siden attenhundretallet, det er ikke kjente allergier mot den.

Juvelblomst Guzmania spp. kommer fra ananasfamilien og gir med sine røde senterblad et flott alternativ til de tradisjonelle juleblomstene. Det ikke kjente allergier knyttet til planten.

Kristtorn Ilex spp. brukes mest avskårne i buketter og dekorasjoner. Enkelte finere blomsterbutikker selger også kristtorn som juletre. Kristtorn er ikke forbundet med kjente allergier.

Ildtopp Kalanchoë spp. er duftfrie og ikke forbundet med allergi, men de inneholder gift som kan irritere hud og slimhinner ved kontakt.

Orkideer Phalaenopsis spp. er duftfrie og ikke forbundet med allergi, men det finnes noen andre duftende orkideer bruk nesen ved innkjøp.

Juleasalea Rhododendron simsii Innendørs kan duftende rhododendronarter virke irriterende for duftoverfølsomme personer, men de duftfrie juleasaleaene er trygge.

Avskårne røde roser Rosa spp. Duftende sorter kan gi allergiproblemer, men vanlige avskårne er duftfrie og gir ikke kjente allergier.

Julekaktus og novemberkaktus Schlumbergera x buckleyi, S. truncata. Den taggløse julekaktusen er sjelden i våre dager, det meste som selges er novemberkaktus med taggete kanter. Ingen av dem er forbundet med kjente allergier.

Korallbær, julebær Ardisia crenata selges vanligvis i desember med bær på. Det er uenighet om den er giftig, men det er ikke registrert allergiske reaksjoner på den.

 

Juleblomster allergikere og duftoverfølsomme bør unngå

Julestjerne Euphorbia pulcherrima er vår mest kjente og mest solgte juleplante. Den kan virke slimhinne- og hudirriterende, og det finnes rapporter om luftveisallergi. Mange kan også reagere på duften fra julestjernen. Den hvite melkesaften inneholder mest irritanter, ikke blomstene slik mange tror. Forgiftningsrisikoen ansees som liten, men de tilrår aktsomhet i miljøer med demente eller små barn. Det samme gjelder de mindre kjente slektningene julefakkel/ korallranke og kristi tornekrone.

Juletulipaner Tulipa spp. Tulipan gir sjelden problemer utendørs, men det er rapportert at enkelte tulipansorter kan gi allergi innendørs. Allergikere som reagerer på tulipan vil også reagere på andre løkplanter.

Ridderstjerne / ”AmaryllisHippeastrum x acramanii var en tidlig vårpotteplante da den først kom på attenhundretallet, først rundt 1960 ble den drevet fram som juleblomst. Planten kan gjennom sin duft forårsake plager for allergikere og astmatikere.

Sviblerhyasinter Hyacinthus orientalis til jul må drives fram, de første svibelglassene til driving fra norske glassverk kom allerede i 1763 så dette må være en gammel juleblomst. Den kan gjennom sin sterke duft forårsake plager for allergikere og astmatikere. Saften inneholder også giftige stoffer.

Juleglede Begonia x cheimantha har vært brukt som juleblomst siden attenhundretallet.  Det finnes flere rapporter om overfølsomhet i slimhinner og kontakteksem.

Liljekonvall Convallaria majalis var vanlig som juleblomst rundt 1900 og framover mot midten av århundret, i dag er den mye mindre brukt. Liljekonvall kan gjennom sin sterke duft forårsake plager for allergikere og astmatikere.

Tarzettnarciss/ tasetter Narcissus papyraceus var en vanlig juleblomst rundt 1900, den regnes av mange som en klassisk juleblomst selv om den er ukjent for de fleste. Den kan gjennom sin sterke duft forårsake plager for allergikere og astmatikere

Kilde om allergi: Sven-Olov Strandhede «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø»