Hjem
Universitetshagene
Nyhet

Arboretet feirer 50 år

Jubileumsbok, nyplantet tempeltre, roseplattform og arrangementer i strålende vær. Stiftelsen kan se tilbake på flotte markeringer av 50-års jubileet.

Åpning Roseplattform
Midtun Pavillion orkester spilte ved åpningen av den nye Roseplattformen på Arboretets dag.
Foto/ill.:
Bjørn Moe

Hovedinnhold

Det har gått 50 år siden Kronprins Harald plantet det første treet, "kongeeika" den 27. mai 1971, og dermed markerte den offisielle åpningen av Arboretet. De siste ukene har jubileet blitt feiret med flere arrangementer. Først hadde vi lanseringen av jubileumsboka "Levende museum og botanisk skattkammer" som gir en utfyllende omtale av historien, plantene og personene som arbeidet for at Arboretet skulle bli etablert.

Fredag 20. august hadde Stiftelsen invitert en rekke gjester til middag på Fana folkehøgskule. De inviterte var personer som betyr mye for Arboretets virksomhet, som politikere, statsforvalteren, kommunen, fylkeskommunen og ledelsen ved UiB. Arrangementet startet med å plante et tre, tempeltreet Ginkgo biloba i Naustdalen. Treet ble samlet som frø under en ekspedisjon til Japan i 2006 i tiden da Japanhagen i Botanisk hage var under bygging. Nå 15 år seinere ble det gitt i gave fra Universitetshagene til Stiftelsen. 

Søndag 29. august arrangerte vi Arboretets dag med mye folk i flott vær. Dagen startet med åpning av den nye roseplattformen øverst i Rosehagen. Publikum får nå lett tilkomst til en en god utsikt over rosene og Fanafjorden. Ikke minst vil vår nærmeste nabo Mildeheimen få glede av å bruke utsikten og benkene som er plassert der. En av beboerne, Lars Ottar Hjellestad fikk æren av å klippe snoren under åpningen til høytidelig fanfare av Midtun Pavillion orkester. 

Arboretets dag ble ellers feiret på tradisjonelt vis med våre mange samarbeidspartnere og utstillere til stede. Til underholdningen hadde vi gleden av å høre på Paul Sine Haner, Midtun Pavillion orkester, Ingeborg Fosse og Strilatøttene. Som mange ganger før var Øyvind Offerdal konferansier, og han bidro også med visesang. 

Også denne gangen hadde vi aktivitetsløype for barn. Jubileumsboka ble delt ut gratis til medlemmer av Arboretets venner. Andre fikk anledning til å kjøpe den. Det er gledelig at boka nå kan kjøpes i bokhandelen og i butikken ved Naturhistorisk Museum. 

Takk til Bergen kommune, Fana og Ytrebygda kulturkontor som stilte med lydanlegg og lydteknikere.