Hjem
Universitetshagene
Rhododendron

Mai-blomstrende arter i Rhododendron artssamlingen

Spesialistene våre presenterer en virtuell omvisning til noen Rhododendron-arter som blomstret i mai 2021.

Rhododendron quinquefolium
Foto/ill.:
Michael Pirie, UiB

Hovedinnhold

Her omtaler vi noen Rhododendron-arter som du kan se i blomst i mai. De vedlagte filmene ble tatt opp i slutten av mai 2021, etter en kald vinter med sein blomstring. Professor emeritus Per Magnus Jørgensen presenterer artene på norsk med engelsk undertittel. Informasjon om artene er hentet fra boken til Jørgensen, ‘Rhododendron i Det norske arboret på Milde’ og Flora of China.

Rhododendron hippophaeoides

Rhododendron hippophaeoides danner busker på opptil 1,5 m med smale blader som er sølvgrå på oversiden. Blomstene sitter i hoder, er blekt lavendelblå og relativt store, opptil 2,5 cm brede. I naturen er den vanlig på myr i 2400-4800 meters høyde i Yunnan og Sichuan.   

Blue-flowered Rhododendrons from the Himalayas: R. hippophaeoides and R. russatum

Produsent:
Michael Pirie, UiB

Rhododendron amundsenianum

Små busker på opptil 50 cm (kan bli 1 m ifølge Flora of China). På begge sider av de små elliptiske bladene sitter det små skjell. Også begeret og de blåfiolette blomstene er skjellete. Vokser i 3900-4300 meters høyde i SV-Sichuan.    

Rhododendrons of the icy north and high Himalaya: R. lapponicum and R. amundsenianum

Produsent:
Michael Pirie, UiB

Rhododendron fastigiatum

Enda en liten, 1 meter høy (kan bli 1,5 m ifølge Flora of China) fjellplante med mørkegrønne blader. Brunlige skjell på undersiden av bladet skiller denne arten fra mange kultivarer som blir solgt under det samme navnet. Blomstene er blåfiolette. Vokser i høyfjellet i Yunnan 3000-4900 moh.   

Lost in a sea of blue: more lapponicum and radicans-Rhododendrons with Per Magnus Jørgensen

Produsent:
Michael Pirie, UiB

Rhododendron anthopogon

En variabel art, med både opprett og krypende vekst, 30-90 (-150) cm høy, med fruktig aromatiske blader. De små blomstene varierer i farge fra hvite til rosa, kronen er tydelig rørformet ved basis og her sitter de reproduktive delene av blomsten. Vokser i Himalaya fra Nepal til Tibet og Sikkim fra 3000-5000 moh.  

Tubular flowers and rotten pineapple leaves: Rhododendron anthopogon from the high Himalaya

Produsent:
Michael Pirie, UiB

Rhododendron baileyi

Busk på opptil 2 m. Blader og blomster skjellete. Purpurrøde blomster som er vide og opptil 3 cm brede med mørk underside. Utbredt I Bhutan, Sikkim og Tibet fra 2500-4300 moh.  

A rare beauty from Tibet: Rhododendron baileyi

Produsent:
Michael Pirie, UiB

Rhododendron cinnabarinum

Busken har opprett vekst og blir 1-3(-7) m høy og er spesielt kjent for de robuste, voksaktige klokkeformete blomstene som blir opptil 5 cm lange. Blomsterfargen varierer mellom de ulike underartene og varietetene fra gul og rød til purpur. Vokser naturlig i skogsområder fra østlige Nepal til sørøstlige Tibet fra 1900-4000 moh.

Rhododendron cinnabarinum

Produsent:
Michael Pirie, UiB

Rhododendron augustinii

Danner trær som kan bli flere (1-5) meter høye. Rhododendron augustinii kan lett kjennes på de hårete greinene, og på de lysegrønne 12 x 5 cm lange bladene med hår på midtnerven, og store 5 cm breie lavendelblå blomster. Kommer fra Hubei og Sichuan 1000-3400 (-4200) moh.  

Rhododendron augustinii

Produsent:
Michael Pirie, UiB

Rhododendron luteum

Løvfellende busk som blir opptil 4 m høy og har underjordiske utløpere. Gule blomster med herlig  duft kommer i juni. Vokser naturlig i SØ-Europa nord til Polen.

Rhododendron luteum

Produsent:
Michael Pirie, UiB

Rhododendron quinquefolium

Vakker løvfellende busk på 2-3 meters høyde med karakteristisk regelmessig gaffelforgreining. Bladene sitter i grupper på 4-5 og har rød kant. De åpne, hvite klokkeformete blomstene sitter litt inne i bladverket og kommer i slutten av mai. Fra Honshu, Japan.  

Rhododendron quinquefolium

Produsent:
Michael Pirie, UiB

Rhododendron canadense

Busker på opptil 1 m med blågrønne blader. Vokser i myr og fuktige skogkanter i Nord-Amerika fra Labrador og sør til New York. Blomstringen er i mai, og fargen varierer fra lyse (hvite) til mørk fiolettrosa. 

Rhododendron canadense

Produsent:
Michael Pirie, UiB

Rhododendron hyperythrum

Rhododendron hyperythrum danner tette, opptil 1,5 m høye busker med smale sammenrullete blader (ikke forårsaket av tørke eller kulde), og store hvite blomster som kommer i mai. Vokser naturlig i Taiwan 900-1200 moh.

Rhododendron hyperythrum

Produsent:
Michael Pirie, UiB

Rhododendron platypodum

Busker og småtrær på opptil 2-8 m. Kjennetegnes ved flate vingekantete bladstilker med læraktige, breie elliptiske blader. Vakker blomsterstand med opptil 15 store, klokkeformete rosa blomster som kommer i mai. Fra Nanchuan, Kina 1800-2200 moh.    

Rhododendron platypodum and R. yefengense

Produsent:
Michael Pirie, UiB

Sterkt truet (EN: Endangered): Bevaring av truede Rhododendronarter

Tilbake til Rhododendron artssamlingen eller hagene gjennom året - sommer.