Hjem
Universitetshagene
Arboretet

Døende eik sikret i Rosariet

Vi har registrert en døende eik høyt oppe i Rosariet, som lener seg ut over den historiske bakken. I et arboret er alle trær viktige, både de levende og de døende. Nå har vi utført nødvendig arbeid for å sikre dette treet.

Barduner for det gamle treet, bores i stein
Barduner festes i berget for å sikre treet.
Foto/ill.:
Stefan Reimann

Hovedinnhold

Det norske klimaet kan være brutalt, og vind og vær vil slite på trærne over tid.  Sikring eller avstivning benyttes for bevaring av gamle trær. Dette forebygger og reduserer faren for brekkasje. Vi ønsker å ta vare på gamle, trær av hensyn til den økologiske verdien.

Denne store gamle eika har soppangrep og vil fortsette å dø, de neste årene. Den er likevel verdifull, både for biologisk mangfold og i undervisningen om nedbrytning av tre. Dette treet er fylt av liv, vi ønsker at treet skal stå så lenge som mulig. Treet har hatt mye vekt på den delen som vender mot den historiske bakken. Derfor har vi tatt ned noen grener samtidig som treet er bardunert for å oppfylle ansvaret vårt for sikkerhet for allmennheten i rosariet.  Meningen er å motvirke vindkreftene, som kunne sørge for at rotsystemet blir overbelastet og ytterligere skadet.