Systematikk, naturhistorie og bevaring av Erica (Ericaceae)
Forskning som støtter bevaring av truede lyngarter: et internasjonalt samarbeid koordinert ved UiB

Hovedinnhold
En samling av artikler er publisert i det botaniske tidsskriftet PhytoKeys, for å gi viktige grunndata for å støtte bevaring av truede lyngarter (slekten Erica, en blomstrende plante av familien Ericaceae).
De 12 forsknings- og oversiktsartiklene ble publisert av 42 forskjellige forfattere fra 23 institusjoner spredt over 14 land. Blant dem er forskere innen taksonomi, molekylær systematikk, økologi og etnobotanikk. Det er bidrag fra regionale spesialister, for eksempel fra de rike og distinkte floraene i Wes-Kaap i Sør-Afrika, høylandet på Madagaskar og Middelhavet. Den utnytter teknisk ekspertise innen bioinformatikk og nettpublisering for å gjøre informasjonen finnbar, tilgjengelig og brukbar for alle.
Hovedredaktøren for samlingen, Michael Pirie, er kurator for Arboretet, en del av Universitetsmuseets levende samlinger, Universitetshagene. Han er spesialist i systematikk av lyng og koordinerer Global Conservation Consortium for Erica i regi av Botanic Gardens Conservation International.
"Store slekter som Erica som inkluderer hundrevis av arter er utfordrende," sier Pirie.
Vi må skaffe grunnleggende ressurser for å målrette bevaring. Det inkluderer alt fra å beskrive nye arter, til å dokumentere kompleksiteten i deres økologiske interaksjoner.
"Dette arbeidet har produsert mye viktige og nye data og gjort det offentlig tilgjengelig, og det ville ikke vært mulig uten en bred internasjonal innsats."
PhytoKeys er et fagfellevurdert, åpent tidsskrift lansert for å akselerere forskning og informasjonsutveksling innen taksonomi, fylogeni, biogeografi og evolusjon av planter. Den bruker de nyeste metodene innen publisering og bevaring av digitalt materiale for å møte de høyest mulige standardene for cybertaxonomi-æraen.
Samlingen inkluderer en omfattende behandling av Erica-navn for World Flora Online (Eliott et al., 2024), et utvidet og oppdatert identifiseringsverktøy (Oliver et al., 2024), fylogenomiske ressurser (Musker et al., 2025), analyser av sjeldne og truede europeiske arter (Rodríguez-Buján, et al., 2024; Pasta et al., 2025), et sammendrag av Madagascan Erica (Hackel et al., 2025), og tre nye Kaap-arter (Hoekstra et al., 2025). Les redaksjonen her.