Hjem
Universitetshagene

Seinere enn seint

Slik har vi ikke sett rhododendron i artssamlingen tidligere år. Plantene står i beskyttende vinterdrakt og holder igjen utviklingen så lenge nattefrosten ikke slipper taket - og godt er det.

Hovedinnhold

Datoen er 9. april 2013, og det er tid for å se hvordan det går med utviklingen til rhododendron-plantene. Normalt skal blomstringen være godt i gang på denne tiden. Ja, de tidligste blomstrer vanligvis i mars, men i år har utviklingen stått stille. Det vil si: knoppene har begynt å åpne seg litt hos noen arter. En av dem er Rh. fulgens som viser rødfargen ytterst på knoppen. Den store og vakre Rh. calophytum står normalt i blomst i starten på april - knoppen er litt hvit ytterst og mer enn klar til å åpne seg. Det er sola og varmen fra den som har drevet fram knoppene nå, men ikke lengre enn at nattefrosten holder tilbake slik at de ikke springer ut for tidlig. En som virkelig holder igjen er den tidligblomstrende Rh. eclecteum var. eclecteum der knoppen fortsatt ligger godt beskyttet av dekkblader. 

Dette er bra, for vi er godt kjent med at tidligblomstrende rhododendron som springer ut i perioder med mildvær i mars, kan bli fullstendig ødelagt av nattefrost i april. Slik sett har vi en gunstig situasjon ved at knoppene beholder beskyttelsen pga en langvarig og stabil periode med kjølig vær, ikke ulikt innlandsklima.        

Som vintergrønn plante trives rhododendron best i vintermildt kystklima. Bladene responderer på lave temperaturer ved å krølle seg sammen til sigarform. Dette skjer fordi vannet vandrer ut av cellene slik at cellene skrumper inn. De dehydrerte cellene får et lavere frysepunkt, og plantene vil dermed være i stand til å tåle mer kulde. De sammenkrøllete bladene gir dessuten mindre overflate, noe som også er en fordel i kalde perioder.

Mange rhododendron-planter har fortsatt bladene sammenrullet når vi er godt ut i april. Dette er uvanlig, men vitner om at plantene fortsatt står i vinterdrakt og er godt samkjørt med knoppene som ikke springer ut før tiden er inne.          

Vi skal være forsiktig med å spå hvordan det går, men hvis været snur helt om til mildt og fuktig vårvær får vi kanskje en "rhododendron-eksplosjon" der mye kommer i blomst samtidig? Det gjenstår å se om dette er året der våren kommer seint men godt og ikke veksler mellom milde og kalde perioder slik vi vanligvis har på Vestlandet.