Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Krystallisert metangass. En del av energiløsningen?

Mathias Myrtveit Sæther disputerer 18.12.18 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen «Elastic wave velocities and attenuation under methane hydrate growth in Bentheim sandstone. –Measurements and modelling.»

Main content

Å skaffe nok energi er en av de største utfordringene vi har foran oss. En del av løsningen kan være å benytte oss av de enorme forekomstene av metan som er fanget i krystallisert form (metanhydrat) under havbunnen. Karbonavtrykket fra metangass er omkring halvparten av det fra kull.

Andre gasser, som f. eks CO2, kan også danne hydrater. Klimagassen, CO2, kan lagres i hydratform under havbunnen og i juli 2018 ble det lyst ut konsesjoner av norske myndigheter for lagring av CO2 i reservoar på norsk sokkel.

I dette arbeidet har det blitt fokusert på metanhydrat. Lydhastigheten i hydratrike områder av et reservoar vil typisk være høyere enn i hydratfattige områder. Ved å måle lydhastigheten i forskjellige regioner i et reservoar, kan hydratholdige områder derfor lokaliseres.

En rekke andre faktorer spiller også inn på lydhastigheten i et hydratreservoar, som f. eks om reservoaret består av løse eller sedimenterte masser, trykket i reservoaret, mengde fri gass eller fritt vann i reservoarporene, hvordan metanhydrat er fordelt i porene eller frekvensen til lydbølgene.

For å bedre forstå sammenhengen mellom hydratmengde og lydhastighet, har kontrollerte laboratoriemålinger tidligere typisk vært utført på hydratholdig sammenpresset sand. I forsøk der lave frekvenser har vært benyttet (<20 kHz), har målefrekvensen tydelig vært definert i motsetning til forsøk der høyere frekvenser har vært benyttet (>100 kHz).

I stedet for å måle på sammenpresset sand, har det i dette arbeidet blitt utført laboratoriemålinger på sandsteiner under dannelse av metanhydrat. Ved bruk av en Fourier spektrum målemetode har høyere – men likevel definerte målefrekvenser blitt brukt (ca. 300-600 kHz). I dette arbeidet har det blitt vist at hydrat blir dannet i Bentheim sandsteiner på lignende måte som i sammenpresset sand og at lydhastigheten og lydattenuasjonen endrer seg under dannelse av hydrat.

Personalia

Sæther er født og oppvokst i Bergen. Han fullførte master-graden i undervannsakustikk i 2009 ved Universitetet i Bergen. Videre har han jobbet ved både Christian Michelsen Research AS og Naxys AS før han begynte på sin doktorgrad i 2013.