Home
Continuing Education

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nasjonal konferanse

Hvordan samarbeider vi best for å løse framtidige kompetansebehov?

Over 200 konferansedeltakere fra hele UH-sektoren var denne uken samlet til diskusjoner om kompetanse og livslang læring. Hvordan kan utdanningsinstitusjonene samarbeide med nærings og arbeidsliv for sikre nødvendig kompetanse til å håndtere store endringsprosesser som digitalisering, klima og energiomstilling?

EVU-konferanse 7. november 2023
Monica Mæland fra Bergen Næringsråd, Sveinung Skule fra HK-Dir og prorektor Pinar Heggernes i samtale med konferansier Kjell Helge Kleppestø.
Photo:
Marianne Lundanes, UiB

Main content

Etter konferanseåpning ved prorektor Pinar Heggernes inviterte direktør Sveinung Skule i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse hele salen til å se inn i glasskulen og pekte på hvordan store megatrender som digitalisering og teknologisk utvikling, energi- og klimaomstilling samt demografiske- og geopolitiske endringer driver kompetansebehovene fremover. 

Trenger folk med IT, energi og bærekraftskompetanse

- Den grønne omstillingen er rask og bred, og forsterker mange kompetansebehov, sa Skule og viste til at digital kompetanse og bred kompetanse innen energi og bærekraft blir særlig viktig fremover. 

- Universitetetene og høgskolene har en viktig nøkkelrolle i å knytte utdanning og kompetanse til forskning og innovasjon, sa Skule, som også påpekte at en stor del av kompetanseutviklingen er nødt til å skje blant oss som allerede er i arbeid. 

Hvordan få til kompetanseutvikling i arbeidslivet? 

Administrerende direktør Monica Mæland i Bergen Næringsråd har en rekke små og mellomstore bedrifter på Vestlandet blant sine medlemmer, som ifølge Mæland er veldig motiverte for kompetanseheving for sine ansatte og at stikkord for å få dette til er fleksible studier, gjerne nettbasert og i små moduler. 

Prosjektleder Jone Engelsvold i Forregion Vestland fylkeskommune viste hvordan kompetansemeglerordningen kan være et godt verktøy for å koble bedrifter med behov for økt innsikt og kompetanse med forsknings- og utdanningsinstitusjonene. 

Også andre verktøy som regionale kompetanseindikatorer og samarbeidsfora som regionalt kompetanseforum ble løftet frem som viktige verktøy for å avdekke hva arbeids- og næringslivet ønsker og trenger, og hvordan UH-institusjonene kan bidra.

Full sal på EVU-konferanse i Bergen
Foto/ill.:
Marianne Lundanes, UiB

Samarbeid om erfaringsbaserte masterprogram

UiB har de siste årene fått på plass flere erfaringsbaserte masterprogram, i tett samarbeid med blant andre Kystvakten, KS og Statforvalteren i Vestland. Høsten 2023 gikk også startskuddet for erfaringsbasert master i offentlig forvaltning, som UiB og NHH Executive i fellesskap har utviklet for ansatte i departementsfellesskapet.

Både kommandørkaptein Tommy Krabberød og rektor Lise Vivienne Løseth på vegne av departmentene fremhevet den tette dialogen rundt kompetansebehovene og praktisk- og organisatorisk tilrettelegging for målgruppene som en viktig suksessfaktor. 

Mikrokvalifikasjoner og nye regler på trappene

EVU-konferansens dag 2 var satt av til workshops og gode diskusjoner om endringer i regelverk og generelle rammebetingelser, blant annet knyttet til innføring av ny egenbetalingsforskrift for EVU-studier, bruk av realkompetansevurdering for voksne studenter og nye ordninger hos Lånekassen. 

Muligheter og utfordringer med å ta i bruk mikrokvalifikasjoner ble også viet en egen sesjon, der flere utdanningsinstitusjoner delte sine erfaringer.

Les hele konferanseprogrammet og last ned presentasjoner