Home
The University Gardens

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Sunnmørsmarikåpe

Sunnmørsmarikåpe (Alchemilla semidivisa) er vurdert til sårbar (VU) i Norge.

Sunnmørsmarikåpe fra Rødlisteutstillingen i Botanisk hage 2013
Sunnmørsmarikåpe fra Rødlisteutstillingen i Botanisk hage 2013
Photo:
Heidi Lie Andersen

Main content

En gammel botanikkprofessor sa på 70-tallet at det ikke er noe nytt å finne når det gjelder blomsterplanter i Norge. Der tok han sørgelig feil, og kanskje det beste eksemplet på det er funnet av en ny marikåpeart i 1989. Da fant John Inge Johnsen det første eksemplaret av denne arten i Norddalen på Sunnmøre, og den ble seinere beskrevet som ny art av den svenske eksperten Stefan Ericsson.

Marikåpeslekta har over 1000 arter, mest i Europa, men og i Nordafrika og Vestasia. De er apomiktiske, dvs setter frø uten befruktning. Slekta er oppdelt i mange seksjoner, og denne arten tilhører seksjonen Splendentes, som ellers ikke finnes i Norge. Her i landet er det om lag  19 viltvoksende arter av marikåpe, og hagesentrene  selger i tillegg spektakulære arter fra andre deler av Europa.

Seksjonen Splendentes har 19 arter i Alpene og Pyreneene, og i tillegg en art på Færøyene og Island, A. faeroense. Vår art er nok mest i slekt med denne. Rødlistekategori: VU.