Hjem
Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap
Utstilling

Norges ansikter: en reise i kulturelt mangfold

Bak alle ansikter i Norge skjuler det seg en historie og en fortelling.

Utstilling av "Norges ansikter"
Fra utstillingsåpningen på Møhlenpris.
Foto/ill.:
Hanna Torsdotter Husabø

Hovedinnhold

Bak alle ansikter i Norge skjuler det seg en historie og en fortelling. Noen har bodd her hele livet, noen har flyttet hit, og noen har flyktet fra krig eller forfølgelse. Dette er temaet for utstillingen "Norges ansikter".

Utstillingen er en del av professor Haci Akmans forskningsprosjekt om kultrelt mangfold. Utstillingen er en vandring i et fleretnisk landskap og viser at det kulturelle mangfoldet i samfunnet rommer både forskjeller og likheter.

- Menneskers utseende, både klær og hudfarge, kan av og til si noe om hvilke grenser de har krysset, men ikke alltid. Stilt overfor nordmannen, italieneren eller kurderen er det ikke alltid lett å se forskjell. Det mangfoldige Norges mange ansikter kan leses som en fortelling om en verden der mennesker flytter på seg, sier Haci Akman.

- Gjennom personene i utstillingen og i boken "Norges ansikter"  foretar vi en visuell vandring gjennom Norges multikulturelle landskap, gjennom ulike kulturer, ulike identiteter og ulike grupper. Bak hvert bilde er det en nasjonal identitet, kulturell identitet, en personlig identitet.  

– Om vedkommende kommer fra storbyen i Chile, fra landsbygden i Bosnia, fra fjellene i Kurdistan eller fra en vakker norsk fjord, har hver person med seg særlige erindringer og minner. Jeg håper at utstillingen kan bidra med kunnskap, identitet og tilhørighet til en mangfoldig del av byen, Møhlenpris, hvor utstillingen nå blir vist, sier Akman. 

Prorektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen, åpnet utstillingen søndag 2. september. Utstillingen finner sted i det gamle klubbhuset til Djerv ved Møhlenprisbanen og blir stående til 14. oktober. Den er åpen hver søndag kl.13-15 og det er gratis inngang. Utstillingen skal også vises under Migrasjonskonferansen i Universitetsaulaen 15.-16. november.

Akmans neste utstillingsprosjekt "Gatesamfunnet: Nedre Nygård", vil også bli vist under Migrasjonskonferansen. Tema for utstillingen interkulturell utvikling og sameksistens i en gate i endring.