Hjem
Institutt for sosialantropologi
utveksling

Solfylte California

Henriette var lei en rutinepreget studiehverdag i Bergen. Hun trengte å utfordre seg selv og ville prøve noe nytt, og en venninne anbefalte UC Berkeley i USA. Nå er Henriettes luksusproblem at hun må prioritere alt hun vil oppleve før hjemreisedatoen kommer. Les hennes reisebrev her.

Amerikansk flagg
Henriette studerer ved UC Berkeley våren 2018. Hun får også reist mye rundt på USA's vestkyst i løpet av oppholdet.
Foto/ill.:
Henriette Westerheim

Hovedinnhold

Fra regn og rutine til opplevelser på løpende bånd

Jeg ønsket å dra på utveksling for å prøve noe nytt, samtidig som jeg kunne få muligheten til å oppleve en annen kultur og få en annerledes studiehverdag enn den jeg var vant til i Bergen. Jeg merket vel også at motivasjonen begynte å dabbe av etter jeg leverte bacheloroppgaven min, og følte for øvrig jeg hadde fått en rutinehverdag. Da den største overraskelsen i hverdagen var om det IKKE regnet på vei til skolen, måtte jeg ut av den "trygge boblen" jeg hadde kommet i.

Da jeg aldri hadde vært i USA før, tenkte jeg at dette var en fin mulighet å benytte seg av. Jeg hadde hørt mye bra om Berkeley (og California som sådan), samt hadde en god venninne vært her et høstsemester - og hadde et kjempefint opphold med mange minnerike opplevelser. Fristelsen ble ikke spesielt mindre av tanken på kontrastene det hadde til Bergen (i hovedsak var et værskifte etterlengtet). Samtidig har jeg lenge hatt lyst til Las Vegas for å spille poker, dra på basketballkamper, ishockey, fotball osv. Også er jeg veldig glad for sjansen til å kunne dra ut til de mange forskjellige pirene langs kysten, og Alcatraz har jeg veldig lyst til å besøke i løpet av oppholdet mitt.

Fagshopping og surrealistisk campus

De første ukene på skolen bruker man til å "shoppe fag"; finne ut hvilke fag som passer best i forhold til hverandre, og drar gjerne på 6-7 fag i løpet av uken for å sikre seg de man foretrekker. Jeg endte opp med fire sosiologi-fag jeg synes er veldig interessante og fikk et godt inntrykk av professorene og opplegget deres. Campus er veldig stort og huser meget fine og store gamle bygninger - og spesielt bibliotekene, i det ene føler jeg at jeg er midt i et Harry Potter-bibliotek (google Doe Memorial Library). Det føles fortsatt veldig surrealistisk å være her, så jeg merker at jeg på daglig basis blir fascinert og glad av små og/eller større ting som skjer på campus, i byen, med venner og lignende. Hver dag er forskjellig og gir stadig nye inntrykk - og det trives jeg veldig godt med!

Annerledes studiehverdag

Det sier seg vel kanskje selv at det for de fleste er en utfordring å komme inn i en helt ny og annerledes studiehverdag, da det er vanlig å ha innleveringer, midterms og andre oppgaver (i alle fag) opptil flere ganger i løpet av måneden her på Berkeley. Noe som er en relativt stor kontrast i forhold til en obligatorisk oppgave midt i semesteret, for så å ta en eksamen til slutt.

Dermed er dette kanskje det jeg finner aller mest utfordrende, tatt i betraktning at jeg ofte kan være en typisk skippertaksstudent (som overbeviser seg selv om at "du jobber best under press"). Luksusproblemet er vel at jeg mest sannsynlig har tatt meg vann over hodet, i forhold til alt jeg ønsker rekke i løpet av utvekslingsoppholdet mitt - men når man ikke foretrekker å planlegge ting så langt fram i tid, kan man vel bare takke seg selv.

Mitt beste råd til vordende utvekslingsstudenter: bli med på alt du kan og rekker!