Hjem
Institutt for sosialantropologi
utveksling

Uante muligheter i Cape Town

- Kom dere ut av trygge Norge! Utveksling er en erfaring for livet, sier Andrea. Hun studerte ved University of Cape Town, et av de beste universitetene i Afrika, og bodde i en by som har "alt". Les hennes reisebrev her.

Oversikt over Cape Town
Andrea er veldig fornøyd med antropologifagene hun studerte ved University of Cape Town. Utveksling er en gylden mulighet til å få et internasjonalt miljø, vokse og ha det sinnsykt kult, mener hun.
Foto/ill.:
Andrea F. Wleügel/Privat

Hovedinnhold

Siden jeg var ti år og fikk være med familien på tur til Afrika har jeg siklet etter å komme tilbake. Afrika har alltid vært min drømmedestinasjon på grunn av den varierte kulturen, kjærlige mennesker, spennende historie, annerledes natur osv.

Ettersom jeg har med tiden fått litt lokale venner i Cape Town var valget lett da jeg fikk mulighet til å dra på utveksling. Det er utrolig mange kule billige muligheter her! Alt fra fallskjermhopping, klatring, fjellturer, strandliv, safari, vannsport og mer. De har alt! Universitetet i Cape Town (UCT) er også kåret til kontinentets beste skole.

Hektisk studiehverdag

Studiehverdagen kan til tider være ganske hektisk. Det er mye oppfølgning på skolen, som innebærer obligatoriske forelesninger, seminarer, essays og andre små oppgaver gjennom semesteret i alle tre fagene jeg tok. Jeg tilbringer derfor mye av tiden i hverdagene på skolen. Av fag tar jeg "Gender, sexuality and politics", "Medical anthropology" og "religion and society", alle veldig spennende antropologifag. Generelt veldig fornøyd, men kunne selvfølgelig ønske det var litt mindre oppfølgning og mer selvstendig jobbing som på UiB.

Jeg bor ti min unna skolen, noe som er gull verdt. Med tanke på sikkerhet går man ikke så mye, man tar uber. Dette gjør meg litt gal ettersom at jeg liker å gå. UCT Campus er stort, jeg forholder meg som regel på Upper Campus. Upper Campus ser ut som et museum. I starten var det vanskelig å orientere seg mellom alle byggene men man kommer inn i det med litt is i magen. Cape Town opplever vannmangel og "load shedding" for øyeblikket. For min del har det ikke gjort noe at vi må bruke mindre vann, derimot er det veldig plagsomt med load shedding. Escom har et system som fungerer sånn halvveis, men man kan ikke helt stole på den. Jeg satt ofte de to siste kveldene før en innlevering uten elektrisitet og internett, noe som ikke akkurat gjorde situasjonen så mye bedre.

African time 

For min del var det mest utfordrende med å reise på utvekslingen å ha is i magen. Jeg er en veldig ryddig person som liker å ha ting på stell og være tidlig ute. Jeg fant allerede ut ved visumsøknaden at denne vanen bare var å legge fra seg. Afrika generelt, sammenlignet med hva jeg er vant med i Norge går ganske treigt. Det er en grunn til at de har innført ordtaket "African time". Personlig syntes jeg også det var litt skummelt i starten å prøve å snakke i timene ettersom at nesten alle i klassen hadde engelsk som morsmål. Det var også utfordrende å vende seg til et nytt akademisk system. De gjør ting veldig forskjellig fra det vi er vant med, men man lærer etter et par feil.

Det er veldig spennende og lærerikt å komme seg ut av den trygge lille boblen. Man innser fort hvor heldig man er som er født i et land som Norge. Cape Town har store problemer med kriminalitet, korrupsjon og fattigdom. Vi måtte hele tiden tenke på hvor vi ikke skulle gå, hva vi skulle ha med oss og hvis noe skulle skje, hva er back up-planen.

Utveksling - det beste valget du kan ta!

Kom dere ut av trygge Norge! Utveksling er en erfaring for livet. Uansett om man har reist mye eller ikke, er utveksling en gylden mulighet for å ikke bare forstå hvor bra Norge er, men også for å få et internasjonalt miljø, vokse og ha det sinnsykt kult. Det er heller ikke mange land som har utvekslings- og lånekasse mulighetene som vi har. Utnytt det til det fulleste. Utveksling er det beste valget jeg har tatt.