Hjem
Institutt for sosialantropologi
utveksling

Nye opplevelser i midten av Europa

Da Aleksandra skulle velge destinasjon for utveksling falt valget på Brno i Tsjekkia, en by som minner om Bergen i størrelse og studentmiljø. Hun har ikke angret et sekund. – Reis på utveksling når du først har sjansen, det er en opplevelse som ikke kan måle seg med noe annet, oppfordrer hun.

Utveksling i Brno
Aleksandra og en av mange internasjonale venner hun fikk i løpet av tiden i Brno.
Foto/ill.:
Privat

Hovedinnhold

Turen går til Brno, Tsjekkia

Jeg var egentlig aldri ute etter et spesifikt sted da jeg bestemte meg for å dra på utveksling. Valget ble også litt preget av at det var mange steder som ble utelukket på grunn av korona-situasjonen. Men jeg gjorde litt research på alle landene og byene som fortsatt var mulig å velge, og Brno Tsjekkia var absolutt en attraktiv studentby. De har en vakker arkitektur og et flott studentmiljø. Brno kan også ofte minnes litt om Bergen ved at de begge er litt mindre og koselige men sentrale byer.

Ny studiehverdag

Jeg studerer sosialantropologi, og her i Brno har jeg både tatt antropologiske og sosiologiske fag. Vi har vært veldig heldige med at det ikke har vært alt for strenge korona-restriksjoner før de siste ukene av oppholdet her som gjorde at vi hadde fysisk oppmøte på skolen. En stor forskjell jeg har merket fra studiehverdagen min her og i Bergen er at det ikke er like mye forelesninger som vi er vant med hjemme. Her har jeg bare deltatt i seminarer som hovedsakelig består av diskusjon blant studentene.

Tilbake til starten av semesteret da jeg nettopp hadde reist til Brno merket jeg at det var litt utfordrende å bli vant til å bruke engelsk som hovedspråk. Det har til og med skjedd at jeg har sagt "tusen takk" til servitører på restauranter. Men dette var kun en mild utfordring, for det tok meg ikke lang tid før jeg ble vant til det. En større utfordring jeg har møtt på her er studiepoeng-systemet deres. På UiB er jeg veldig vant til at fagene jeg har er mellom 10 og 15 poeng. I Brno er det mye vanligere at fagene har mindre studiepoeng. Jeg var derfor nødt til å ta flere fag samtidig som jeg ikke er vant til. Dette temaet diskuterte jeg med to tsjekkiske medstudenter og de ble veldig overrasket over at jeg ofte har kun hatt to fag hvert semester, for de var vant til åtte til ti fag per semester.

Utvidet vokabular og komfortsone

Livet som utvekslingsstudent har vært lærerikt på mange forskjellige måter. Blant annet har jeg lært å utvide det engelske vokabularet mitt da jeg var nødt til å snakke det hver dag og at jeg måtte skrive alle de akademiske tekstene på engelsk. Dette er jeg glad for at jeg kan ta med meg videre. Jeg har også lært at det å gå utenfor min egen komfortsone ikke nødvendigvis trenger å være så skummelt som det virker som. Før jeg reiste var jeg litt redd fordi jeg visste at jeg skulle til et helt nytt land og en helt ny kultur som jeg aldri hadde vært i før. Men jeg har blitt svært positivt overrasket, ting er gjerne litt uvant i starten men ikke noe jeg ville sagt var skummelt. En annen ting som krevde at jeg gikk utenfor min komfortsone var da jeg flyttet inn på dormitory her hvor jeg delte et rom med en annen person, og delte kjøkken og bad med flere fremmede mennesker. Man lærer å forholde seg til andre på et helt nytt nivå.

Venner fra hele verden

Selv oppfordrer jeg alle til å reise på utveksling hvis man først har sjansen. Det er en opplevelse som ikke kan måle seg med noe annet. I tillegg til å lære mye om seg selv og en ny kultur, får man muligheten til å skape nye vennskap med mennesker fra hele verden. Ved å skape slike bånd vil man kunne oppleve og lære om flere forskjellige kulturer og land. Man er kanskje forskjellige med tanken på at man er fra forskjellige geografiske steder, men skolen og utvekslingsmuligheten samler oss og gir oss flere fellestrekk som studenter. Mitt opphold i Brno har vært en super opplevelse og jeg unner alle studenter å kunne oppleve noe like fint som det jeg har på mitt utvekslingssemester.