Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

HIV og amming: Vekst blant spedbarn i Sør-Afrika

Vundli Ramokolo disputerer mandag 4. desember 2017 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "Growth of HIV-exposed and HIV–unexposed children in South Africa: Anthropometric nutritional status and growth rates"

Main content

Ett av fem mennesker med HIV og én av tre gravide med HIV globalt bor i Sør-Afrika. På grunn av antiretrovirale medisiner er det nå svært liten risiko for at HIV smittes fra mor til barn under svangerskap, fødsel og amming, men effekten av slike HIV-medisiner på barnet er ikke fullt ut forstått. 

Vundli Ramokolo har undersøkt vekst både hos barn som har vært eksponert for HIV i svangerskapet og amming og hos dem som ikke har vært eksponert. Hun har også sett på fødselsutfall og tidlig vekst hos barn der mor fikk antiretrovirale medisiner på ulike tidspunkt i svangerskapet. Hun har studert barnevekst både ved å bruke WHO sin velositetsstandard, en metode som er mindre brukt, og hun har brukt den nye Intergrowth-21 standarden for å se på vekst ved fødsel. 

I en studie hos HIV-ueksponerte barn fant hun at de som ikke ble ammet hadde høyere vekstvelositet i starten av livet og større risiko for overvekt og fedme ved 2 års alder.
I en annen studie sammenliknet hun vekst hos HIV-smittede versus ikke-smittede, men HIV-eksponerte barn. De HIV-smittede barna hadde dårligere oppnådd vekst og dårligere vekstvelositet enn ikke smittede barn. 

I et tredje arbeid så hun på fødselsutfall hos barn som var eksponert for HIV-medisiner i svangerskapet. Barn som ble født av kvinner som ikke hadde en viralt supprimert HIV-infeksjon hadde større sjanse for prematur fødsel. Men dersom mor startet behandlingen før svangerskapet, økte det også risikoen for prematur fødsel. 
Avhandlingen støtter viktigheten av å forebygge HIV smitte fra mor til barn i svangerskapet, men finner at HIV medisiner også kan innebære risiko for fosteret. På denne bakgrunn anbefales det å bedre rutinene for å følge effekten av HIV-medisiner.

Personalia
Vundli Ramokolo (f. 1983) har bachelor i molekylærvitenskap og mastergrad i Public Health og jobber ved Medical Research Council i Cape Town. PhD-graden utgår fra Senter for Internasjonal Helse, Universitetet i Bergen. Hennes første veileder ved UiB, Jan van den Broeck, døde i 2014. Hovedveileder etterpå har vært Ingunn M. S. Engebretsen, og biveiledere Rolf Skjerven ved UiB og Tanya Doherty, Debra Jackson og Ameena E. Goga fra Sør-Afrika.