Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Klimautvikling av den nordvestlige europeiske kontinentalmarginen

Lukas W.M. Becker disputerer fredag 20. april 2018 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "Ice sheets, oceanic circulation & sea surface conditions: the NW European margin during the last 35,000 years".

Main content

Den nordvestlige europeiske kontinentalmarginen, inkludert Norskehavet, er et nøkkelområde for studier av forandringer i havsirkulasjon og fluktuasjoner i kontinentale isdekker. Kunnskapen om interaksjoner mellom kryosfære- og havsirkulasjonmekanismer er viktig for å forstå hvordan klimasystemet fungerer, spesielt med henblikk på dagens klimaforandringer.

Becker har i sine studier undersøkt sedimentkjerner fra 600 til 1800 meters vanndyp, og som dekker den siste glasiale syklusen (35.000-15.000 år før i dag) samt de siste 8000 år. Seismiske data og en rekke sedimentologiske, mikropaleontologiske og numeriske metoder har vært benyttet.

Nordvest-Europa, spesielt Skandinavia og Storbritannia-Irland var dekket av et kontinentalt isdekke gjennom den siste glasiale syklusen. I en periode under siste istid, fløt isbreer fra Storbritannia og Skandinavia sammen i Nordsjøen. Denne perioden er også knyttet til en isstrøm som fylte hele Norskerenna fra Oslo til eggakanten. Tilsvarende store isstrømmer har vi i dag i Antarktis og på Grønland.

Første del av avhandlingen presenterer nye informasjon om når det Skandinaviske og det Britisk-Iriske isdekket møttes (25.5±0.3 tusen år før i dag) og når det åpnet seg en korridor imellom dem (18.7±0.2 tusen år før i dag). I tillegg antyder denne studien at selve isstrømmen var mye mer dynamisk enn før antatt, og at den bare var aktiv i en relativ kort periode (19 000-23 000 år før i dag). Becker presenterer også i sin avhandling en ny, raskere metode for automatisk analyser av istransportert materiale til dyphavet, som gir informasjon om isdekkene over landområdene.

I den andre delen av avhandlingen fokuseres det på sedimentarkiver med høy tidsoppløsning som gir informasjon om endringer i havsirkulasjonen gjennom de siste 8000 år. Her argumenteres det for at Ca/Fe-forholdet kan brukes som en metode for å rekonstruere primærproduksjonen i havet. Dette gir også muligheter til å rekonstruere endringer i den Nordatlantiske oscillasjonen.

Personalia
Lukas W.M. Becker (f. 1985) er oppvokst i Schleswig-Holstein, Tyskland. Han tok sin mastergrad i kvartærgeologi og paleoklima ved Universitetet i Bergen, med en oppgave om Dovre, hvor han studerte glasialt transportert materiale («flytteblokker»). Hans doktorgradsavhandling er gjennomført ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen og er tilknyttet Marie Curie-prosjektet GLANAM (GLAciated North Atlantic Margins).