Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Langtidseffekter av fiske og miljø på norsk vårgytende sild

Marion Claireaux disputerer 11.01.19 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Long-term changes in life history traits of Norwegian spring-spawning herring"

Main content

Fiskeri-drevet evolusjon av livshistorieegenskaper utgjør en utfordring for fiskeriforvaltningen, siden genetiske endringer er vanskelig å reversere, og kan føre til tap av produktivitet og resiliens av fiskebestander. Målet med denne oppgaven er å undersøke hvordan andre egenskaper enn alder og lengde ved modning har blitt påvirket av fiskepresset i Norsk vårgytende sild. I tillegg gir den en oversikt over hvordan naturlig og menneskedrevet seleksjon i Norsk vårgytende sild kan ha endret seg i løpet av forrige århundre, og utforsker forklaringer for observerte trender.

Potensiell fiskeri-drevet evolusjon ble observert for reproduktiv investering og vekst av voksen Norsk vårgytende sild. Men, disse trendene er svake, og år til år variasjon er fremdeles hovedsakelig drevet av miljøfaktorer. I tillegg viser resultatene at fiske som velger fisk med spesifikk atferd kan forårsake endringer i naturlig dødelighet, men det er foreløpig ikke kjent hvor mye dette gjelder norsk vårgytende sild.

Tatt i betraktning den nåværende kunnskapen om fiskeri-drevet evolusjon, ser det ut til at dagens forvaltning av norsk vårgytende sild er tilpassede og den potensielle fiskeri-drevet evolusjonen vist i denne oppgaven har liten konsekvens for bestandens forvaltning i forhold til miljøvariabilitet. Nøye overvåking av bestanden er imidlertid nødvendig for å unngå eller redusere enhver skadelig effekt av fiskeri-drevet evolusjon kunne ha for bestandens produktivitet og, viktigst, bestandens potensiale for gjenoppbygging etter en kollaps.

Personalia

Marion Claireaux was born in Saint-Pierre and Miquelon, fransk oversjøisk territorium. Hun har BSc-grad I populasjonsbiologi fra Université de Bretagne Occidentale, Brest, Frankrike, og mastergrad  i marine økosystemer fra IUEM, Brest, Frankrike. Marion har vært ph.d.-student på Havforskningsinstituttet og UiB (2015-2018).

Hoverveileder er Katja Enberg (UiB) og biveileder Mikko Heino (UiB, Havforskningsinstituttet, IIASA).