Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Blodkreft kan endre hvordan celler snakker sammen

Ina Nepstad disputerer fredag 8. mars for ph.d-graden ved Universitet i Bergen med avhandlingen: “The PI3K-Akt-mTOR intracellular signaling pathway in human acute myeloid leukemia”.

Main content

Akutt myelogen leukemi (AML) er en aggressiv form for blodkreft. I blodet finner man blodceller med ulike funksjoner, som røde blodceller med ansvar for oksygentransport, hvite celler som tar del i kroppens immunrespons og blodplater som stopper blødninger. Ved AML oppstår det en ukontrollert vekst av umodne, blodceller som forstyrrer produksjonen av de friske cellene i beinmargen.

For at cellene i kroppen skal fungere normalt er de avhengige av å respondere på et bredt spekter av signaler. For å behandle disse signalene har celler etablert intrikate signalnettverk som tillater dem å overføre ytre signal til cellulære beslutninger. Alt dette reguleres av flere svært kompliserte signaleringsmekanismer. I kreftceller ser man ofte at flere av disse mekanismene ikke fungerer som de skal. Ved AML er det observert en oppregulering av et spesifikt signalspor kalt PI3K-Akt-mTOR, i over 60% av pasientene og en endring i dette signalsporet er forbundet med dårligere prognose for pasienten.

Nepstad har i sitt doktorgradsarbeid sett på celleprøver fra en stor AML pasientgruppe for å kartlegge signalering gjennom PI3K-Akt-mTOR signalsporet. I avhandlingen inngår fire artikler som tar for seg hvordan komponentene i signalsporet er uttrykt med og uten ytre stimuli. Dette prosjektet har vist at pasienter kan deles i grupper basert på aktivering av signalsporet. AML pasienter er en heterogen pasientgruppe og viste stor variasjon i responsen på hemming av signalsporet. Resultatene viste også en sammenheng mellom ulike celletyper og dårlig prognose blant pasientene. PI3K-Akt-mTOR signalsporet er involvert i flere viktige cellulære oppgaver, og derfor kan det være et mulig terapeutisk mål i AML.
 

Personalia

Ina Nepstad er født i Bergen i 1983 og har en femårig master fra Norges Teknisk- og Naturvitenskapelige Universitet i Trondheim (NTNU). Doktorgradsarbeidet ble utført ved Klinisk Institutt 2, Seksjon for Hematologi, Universitetet i Bergen (UiB), med professor Øystein Bruserud som hovedveileder og Dr. Håkon Reikvam og Dr. Kimberley Joanne Hatfield som biveiledere.