Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Kolesterol kan fremme oligomerisering av alpha-synuclein

Martin Jakubec disputerer 22.03.2019 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen Neuronal cell lipidomics and role of cholesterol in α-synuclein binding and aggregation.

Main content

Kolesterol er et av de vanligste lipidene i den menneskelige hjerne og utgjør opptil 30% av dens totale lipidmasse. alpha-Synuclein er et lite protein, som er involvert i dannelsen av plakk i menneskehjerner under progresjonen av Parkinsons sykdom. Det har blitt vist at lipidkomponentene i hjernen spiller en viktig rolle i alpha-Synuclein-aggregering. Kolesterolens rolle i denne prosessen har imidlertid ikke blitt forklart i detalj, og nyere forskning viser motstridende resultater. Et av problemene i denne forskningen er at det mangler egnede lipidmodeller som kan brukes sammen med et spekter av metoder for å klare opp i forstyrrende faktorer.

Ved hjelp av et styren-maleinsyrepolymer har vi etablert et nytt og svært anvendelig lipidmodellsystem, nanodisker, og inkludert kolesterol i disse. Vi har så testet hvordan disse lipid nanodiskene vil påvirke aggregasjonsegenskapene til alpha-Synuclein. Vi observerte at lipidblandinger med høyt mengde kolesterol fører til høyere aggregeringshastigheter. Disse kan reduseres ved tilstedeværelsen av ladede lipidarter, som fosfatidylglyserol.

Disse funnene foreslår videre at bestemte endringer i lipidsammensetningen kan føre til tidlig utvikling av Parkinsons sykdom, og det kan tentativt forklare hvorfor noen neuroner er mer resistente mot alpha-Synuclein-aggregering enn andre nerveceller.

Personalia

Martin Jakubec (1987) ble født i Šumperk i Tsjekkia. Han tok begge sine masteroppgaver (en i biokjemi og mikrobiologi) ved Masaryk Universitet i Brno i Tsjekkia.

I november 2015 begynte han å jobbe med doktorgradsavhandlingen sin ved Institutt for Molekylærbiologi som senere ble sammenslått til det nye Institutt for Biovitenskap. Doktorgraden ble gjennomført under veiledning av professor Øyvind Halskau.