Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Depresjon og vansker med følelseshåndtering

Endre Visted disputerer torsdag 20. juni 2019 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «Emotion regulation difficulties: The role in onset, maintenance and recurrence of Major Depressive Disorder».

Main content

Resultatene fra avhandlingen viser at hvordan personer forholder seg til og regulerer følelsene sine spiller en betydelig rolle i utvikling og tilbakefall av depressive lidelser. Avhandlingen består av tre studier som undersøker vansker med å regulere emosjoner som mulig faktor i utvikling og tilbakefall av depresjon.

Den første studien viser at personer med pågående depresjon kan ha økt tilbøyelighet til å regulere følelser på måter som ikke er til hjelp: De kan unngå og undertrykke følelser og fokusere oppmerksomheten mot negativ grubling. De bruker også i mindre grad hensiktsmessige måter å håndtere negative følelser på, som kognitive strategier, aksept og problemløsning. Videre kan deprimerte personer streve med å være oppmerksom på, fortolke og tolerere følelsesmessige reaksjoner. Disse vanskene med emosjonsregulering viser seg å ofte fortsette etter personene ikke er deprimerte lenger og kan gjøre dem sårbare for tilbakefall av nye depressive episoder.

Den andre studien viser at emosjonsreguleringsvansker kan vise seg i et psykofysiologisk mål på autonom fleksibilitet (Hjerteratevariabilitet). Resultatene viser at særlig vansker med å akseptere negative følelser henger sammen med lavere hjerteratevariabilitet. Studien gir støtte til at hjertevariabilitet kan være et mål på emosjonsregulering. Avhandlingens tredje studie viser at det å oppleve en depressiv episode tidlig i livet kan føre til mindre hensiktsmessig emosjonsregulering i voksen alder, hvilket kan føre til flere tilbakefall. Å oppleve depresjon i barne- og ungdomsår kan føre til mer uhensiktsmessige måter å regulere følelser på, samt mindre forståelse av følelsesmessige reaksjoner. Dette igjen kan føre til flere depressive episoder senere i livet. Avhandlingen viser at forebygging og behandling av depresjon bør ha et fokus på emosjoner og emosjonsregulering.

Personalia

Endre Visted (f. 1982 i Stavanger) er utdannet psykolog ved Universitetet i Bergen (2011). Han er kandidat i dobbelkompetanseprosjektet, og har tidligere jobbet på allmenpoliklinikk på Kronstad DPS og med barn og ungdom på BUP Sentrum. Doktorgradsarbeidet startet i 2015. For tiden er han ansatt ved seksjon psykose døgnbehandling ved Kronstad DPS. Hovedveileder ved doktorgradsprosjektet har vært Elisabeth Schanche. Biveiledere har vært Lin Sørensen, Berge Osnes, Per-Einar Binder og Jon Vøllestad.