Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Monsunregn over Kina, og hvor det kommer fra

Astrid Fremme disputerer 28.06.19 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen «Moisture sources for East Asian monsoon precipitation».

Main content

Tenk om det nesten ikke regnet i vinterhalvåret, og i stedet regnet store mengder i sommerhalvåret. Dette skjer mange steder i verden som er påvirket av monsunen. For eksempel, får store deler av Kina mesteparten av regnet i form av monsunregn om sommeren. Nok regn i løpet av sommeren er livsviktig for bøndene og økonomien i landet, men for mye regn kan forårsake flom og skred. Forskere er ikke sikre på hvorfor regnmengden varierer mellom år slik den gjør.

Fremme har sett på vanntransport i atmosfæren for å finne land- og havområder som er viktige for vanntilførsel og opprettholdelse av monsunregnet i Øst-Kina. Det viser seg at fordampning fra landområder bidrar med over halvparten av regnmengden. Arealbruk og vegetasjon kan derfor ha en innvirkning på regnet over Øst-Kina. Samtidig viser resultatene at forskjellige områder er viktige ved forskjellige faser av monsunen. Regnvariasjoner tidlig i monsunperioden kan derfor ha helt andre grunner enn regnvariasjoner mot slutten av monsunperioden. År med tørke eller flom er sterkest påvirket av vanntransport fra sør og vest, mulig i sammenheng med monsunen over India. En bedre forståelse av endringer i monsunregnet er et viktig steg mot en bedre varsling av ekstremvær i området.

Kunnskap om vanntransport i atmosfæren, er også viktig for å bedre kunne tolke informasjon om fortidsklimaet lagret i iskjerner, stalagmitter og trær. Ved å bruke klimamodeller fra siste istid, har Fremme sett på vanntransport i atmosfæren under forskjellige klimaforhold. Denne studien avslører at vanntransporten under siste istid var relativt lik den vi har i dag. Fremme har også bidratt med informasjon om vanntransport i en studie der informasjonen i gamle trær i Himalaya ble tolket. Studien viste at informasjonen i disse trærne er sterkt koblet til temperaturen i området. Disse trærne kan brukes for å anslå temperaturen i området lenger tilbake i tid enn vi har temperaturmålinger for.

Personalia

Astrid Fremme tok mastergrad i miljøfysikk og fornybar energi ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet i 2014. Siden 2015 har hun arbeidet med doktorgraden sin ved Universitet i Bergen med tilknytning til Bjerknessenteret for klimaforskning.

Veiledere har vært Harald Sodemann (UiB) og Odd Helge Otterå (NORCE).